Ужгородка

Новини Закарпаття

Бізнес закликає створити в Україні спеціальну заборонену зону та гуманітарний коридор для суден

На цей час виведення з українських портів Чорного та Азовського морів потребують близько 85 іноземних суден.

Для протидії безпрецедентній агресії рф спільнота Європейської Бізнес Асоціації просить ініціювати звернення України до ООН щодо можливості створення Спеціальної забороненої зони (на яку не поширюється суверенітет України або рф), яка передбачатиме тимчасову заборону використання повітряного простору та призупинення судноплавства до повного припинення агресії рф. Про це повідомляє пресслужба ЄБА.

Для створення такої зони Рада Безпеки ООН могла б передбачити залучення повітряних, морських або сухопутних сил держав-членів ООН. З відповідним проханням Асоціація звернулася в офіційному листі до Секретаря Ради національної безпеки і оборони України та Міністра закордонних справ України.

Ще одним нагальним питанням для України та світової спільноти є відновлення судноплавства через морські порти України – для розблокування експорту та поступового відновлення економіки країни. Адже неможливість вивезення української продукції, зокрема сільськогосподарської, може призвести до глобальної продовольчої кризи. Так, для вивезення продукції на суднах, які з 24 лютого залишаються заблокованими в українських портах, необхідні гуманітарні коридори.

Читайте також: Байден звинуватив Путіна у зростанні цін на продукти харчування у світі

На цей час виведення з українських портів Чорного та Азовського морів потребують близько 85 іноземних суден. На жаль, лише рішення представників влади України для цього недостатньо. Бізнес вважає, що наблизитись до розв’язання цієї проблеми може допомогти активна участь ООН, країн Чорноморського басейну, а за необхідності й інших країн світу – аби створити там гуманітарні коридори, крім того, сприяти знешкодженню протикорабельних мін в акваторії Чорного моря.

В протилежному випадку, у північно-західному регіоні Чорного моря та в Азовському морі існує висока загроза створення небезпеки судноплавства на достатньо тривалий період. Так, затоплення суден біля причалів або в акваторіях морських портів в результаті бойових дій унеможливить безпечний прохід морськими водними шляхами до українських портів, ускладнить перебування на рейді та стане перешкодою у користуванні причалами, до того ж може спричинити суттєву шкоду довкіллю.

Нагадаємо, Європейський Союз намагається допомогти Україні експортувати товари, котрі через блокування портів рф неможливо вивезти морем.

Раніше LandLord повідомляв, що через блокування морських портів Україна втрачає по 170 млн $ щодня.

Анна Лиса

Джерело: Landlord

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору