Ужгородка

Новини Закарпаття

В Індії заборонили експорт зерна

Індія забороняє експорт пшениці, оскільки спека завдає шкоди врожаю, а внутрішні ціни зростають

Цього тижня Індія окреслила свою рекордну експортну мету на цей фінансовий рік, заявивши, що відправить торговельні делегації до таких країн, як Марокко, Туніс, Індонезія та Філіппіни, щоб вивчити шляхи збільшення постачання пшениці.

За декілька днів Індія кардинально переглянула свої експортні можливості та змінила стратегію. Основними чинниками впливу на це рішення стали рекордний ріст внутрішніх цін та сильна спека, повідомляє Reuters.

Читайте також: Індія планує збільшити експорт зерна та розширити кількість країн-імпортерів

Уряд Індії заявив, що це не буде стосуватись угод підкріплених вже виданими акредитивами та запитів від країн, котрим загрожує продовольча криза. До заборони Індія планувала цього року відвантажити рекордні 10 мільйонів тонн. Великі країни-імпортери дуже розраховували на це, особливо після різкого краху на ринку через російське вторгнення в Україну.

“Заборона шокує”, – сказав дилер глобальної торгової фірми з Мумбаї. «Ми очікували скорочення експорту через два-три місяці, але схоже, що цифри інфляції змінили думку уряду”.

Читайте також: Україна застерегла інші країни не ставати співучасниками Росії у мародерстві зерна

Зростання цін на продукти харчування та енергоносії підвищили річну роздрібну інфляцію в Індії майже до восьмирічного максимуму у квітні, тому очікується, що центральний банк буде підвищувати процентні ставки. Ціни на пшеницю в Індії зросли до рекордно високих показників 25 000 рупій (320 доларів) за тонну, що значно перевищує мінімальну ціну підтримки уряду в 20 150 рупій. Також зростають витрати на паливо, логістику, пакування та робочу силу.

“На рішення вплинуло занепокоєння з приводу інфляції. Цього року різкого падіння виробництва пшениці не було, але нерегульований експорт призвів до зростання місцевих цін. Ми повинні бути обережними”, – сказав інший високопоставлений урядовець.

Представник глобальної торгової компанії з Нью-Делі заявив, що в середині березня було дуже сильне підвищення температури і це може також істотно вплинути на врожай. Очікується що він буде близько 100 млн тонн або навіть нижче.

Таке рішення Індії може спричинити ще більший ріст цін на світовому ринку, що особливо вплине на звичайне населення в бідних країнах Азії та Африки.

Нагадаємо, світ шукає можливості зупинити продовольчу кризу.

Катерина Марковська

 

 

 

Джерело: Landlord

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору