Ужгородка

Новини Закарпаття

Російські окупанти знищили єдиний в Україні рослинний банк

Десятки тисяч сортів рослин з усього світу перестали існувати через російське бомбардування

Армія Росії унаслідок бомбардувань Харківщини знищила єдиний в Україні та один з найбільших у світі генетичний банк рослин. Банк існував на базі Інституту рослинництва ім. Юр’єва і містив в собі 160 тис. зразків з усього світу.

Про це повідомив співробітник інституту Сергій Авраменко.

Рослинний банк був створений для зберігання різних сортів та гібридів рослин з усього світу. У випадку катаклізмів майбутні покоління людства  змогли б відновити їх. Раз на декілька років зразки висіюють для того, щоб зібрати оновлені зразки, так планувалось і цієї весни, поки російський окупант вирішив не знищити і їх.

“Насіння вже готували до сівби, і з березня співробітники мали вже засівати колекцію. Після того, як прийшов «руській мір», як прийшла ця орда «асвабадітєлєй», все перетворилося на суцільний попіл. Десятки тисяч зразків. Це світова колекція. В тому числі сорти, яким сотні років, старовинні, яких уже ми не зможемо відновити. Тут було пекло, алюміній поплавився. Вигоріло все”, – розповів Авраменко.

Він акцентував, що це була суто наукова установа. На території не було військових або ТрО. Банк знищили умисно.

Він також повідомив, що навіть під час Другої світової війни німці намагалися зберегти та приховати ці зразки. Бо вони мають велике значення не тільки для України, але і для всього світу.

“Мені сумно казати, що за часів гітлерівської Німеччини, коли в окупації була вся Україна, німці не знищували цієї колекції, а навпаки намагалися зберегти, щось приховати, бо знали, що і їхнім нащадкам це знадобиться. Бо це питання продовольчої безпеки кожної країни”, —  зазначив Авраменко.

Тисячі селекціонерів з різних країн мали змогу отримувати зразки з українського банку, щоб розробляти свої сорти, котрі могли б пристосовуватись до окремої місцевості. В тому числі раніше такий доступ до рослин мали й російські співробітники.

Раніше росіяни обстріляли склад із зерном та свиноферму на Дніпропетровщині.

Нагадаємо, Висоцький повідомив, що викрадають росіяни в українських аграріїв.

Марковська Катерина

 

Джерело: Landlord

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору