Ужгородка

Новини Закарпаття

Харківська ТЕЦ-5 відновила виробництво електроенергії

Після двотижневої перерви Харківська ТЕЦ-5 отримала можливість відновити надання послуг в Об’єднаній енергосистемі України

ПрАТ “Харківська ТЕЦ-5” 17 травня, відновило виробництво електричної енергії для Об’єднаної енергосистеми України.

Про це повідомляється у пресрелізі голови компанії правління Олександра Мінковича.

В документі сказано, що підприємство відновило генерацію, зміцнивши цим стійкість дефіцитного вузла Північної електроенергетичної системи країни.

Також Мінькович наголосив: “Це була кропітка і тривала робота з покращення нормативно-правових основ функціонування на енергетичному ринку підприємств, які для генерації використовують природний газ. Окремі слова щирої подяки особисто міністру енергетики Герману Галущенку, якому спільно з його відомством, разом з Укренерго та НКРЕКП вдалося в цей складний для країни час фактично перезапустити механізм генерації для вітчизняних виробників”

Довідка. ПрАТ “ХАРКІВСЬКА ТЕЦ-5” розташована у передмісті Харкова і завдяки її роботі взимку опалюються квартири близько третини харків’ян. Основним паливом являється природний газ, резервним – топковий матуз. Завдяки чому в умовах низьких температур і у разі аварійних ситуації, ТЕЦ виконує функцію стабілізації тиску в газорозподільних мережах Харкова.

На початку травня через високу ціну на газ ТЕЦ була вимушена тимчасово припинити вироблення електрики та тепла. Тоді Мінькович заявив, що у воєнний час не було можливості працювати стабільно через відсутність врегульованого механізму на державному рівні.

Читайте також: Україна та Польща підписали спільну заяву про експорт українського зерна

Станом на сьогодні ж і Харківська ТЕЦ-5 отримала можливість увімкнути маневрові потужності блоку N1 та відновити надання послуги із забезпечення регулювання частоти та активної потужності в Об’єднаній енергосистемі, сказав Мінькович.

“Важливо, щоб до обопільної, партнерської роботи, покликаної забезпечувати стабільність нашої надзвичайно кризової та дефіцитної ділянки Північної енергосистеми, приєднався і “Нафтогаз Трейдинг”. Тому що, наприклад, згідно з чинним договором, ми досі не маємо визначених лімітів фіксованого обсягу газу на червень. І говорити про планування та зрозумілу перспективу нашому підприємству на сьогодні вкрай складно”, – зазначив голова компанії.

Нагадаємо, видобуток газу в Україні під час війни впав на 15%.

Марковська Катерина

 

Джерело: Landlord

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору