Ужгородка

Новини Закарпаття

Висоцький: бджільництво – стратегічний напрям сільського господарства України

Бджільництво в Україні експортоорієнтоване, наша держава стабільно входить у першу п’ятірку постачальників меду у світі.

20 травня, за ініціативи ННЦ “Інститут бджільництва імені П.І. Прокоповича НААН України”,  ГО “Фундація жінок пасічниць” і за участі Міністерства аграрної політики та продовольства України відбулася онлайн зустріч колег-пасічників, науковців, виробників та урядовців із нагоди Всесвітнього дня бджіл “Бджільництво та війна: виклики та шляхи подолання”. Про це повідомляє пресслужба Мінагрополітики.

“Сьогодні у світі відзначають Всесвітній день бджіл. Бджільництво – це стратегічний напрям  сільського господарства України. Перш за все – це неймовірна кількість зайнятих людей (щонайменше до півмільйона пасічників),  це велике значення бджільництва для запилення культур та їх врожайності, а також це суттєвий внесок в економіку нашої держави. Бджільництво в Україні експортоорієнтоване, наша держава стабільно входить у першу п’ятірку постачальників меду в світі”, – зазначив у вітальному слові перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький.

Він наголосив, що міністерство працює для забезпечення гармонійних партнерських відносин між аграріями, фермерами та пасічниками, де Мінагрополітики виступає одночасно і модератором, й арбітром цього процесу. І хоча ще є певні складнощі, слід наголосити на суттєвому прогресі в цих взаємовідносинах завдяки активній позиції багатьох громадських організацій, спільній роботі й постійним зустрічам та роз’ясненням процесів практичної взаємодії на місцях.

За словами міністра, Міністерство робить усе можливе в цей особливо складний для всіх час війни, щоб ця взаємодія відбувалася швидше та продуктивніше. Щоб цей тренд, який заклали бджолярі своєю кропіткою щоденною багаторічною працею, фіксації лідерства українського меду на міжнародних ринках і культури пасічництва в межах територій нашої держави тільки посилювався і розвивався.

Під час заходу учасники обговорили всі складнощі, спричинені війною, а також виклики, які постали перед бджолярами. Окремо зупинились на особливостях забезпечення діяльності суб’єктів господарювання у бджільництві в умовах правового режиму воєнного часу, заходах із профілактики отруєння бджіл та особливостях комунікації усіх суб’єктів у нових реаліях. Присутні активно ділились досвідом та досягненнями в галузі, труднощами, що виникають, та шляхами їх вирішення.

Читайте також: Кабмін назвав заходи, які направлені на покращення посівної

Довідка. Україна входить в ТОП світових експортерів меду — так, у 2021 році Україна зайняла 2 місце у світі серед найбільших країн-експортерів меду, серед яких також Китай, Аргентина, Індія та Бразилія.

Чим загрожує людству загибель бджіл?

Скорочення популяцій запилювачів загрожує катастрофічними наслідками для майбутнього нашого продовольства. Їх відсутність ставить під загрозу три чверті сільськогосподарських культур у світі, що залежать, принаймні частково, від запилення, включаючи яблука, авокадо, груші та гарбузи.

Для багатьох дрібних фермерських господарств, що займаються вирощуванням культур, яким необхідно запилення (наприклад, какао і кави), нестача запилювачів може означати падіння доходів і підвищення ризику голоду і неповноцінності харчування.

Нагадаємо, за один проміжок часу поодинока бджола запилює в 3-5 разів більше квітів, ніж медоносна.

Війна негативно впливає на українське бджільництво. У результаті агресії рф, завдано шкоди українському бджільництву — частина пасік зруйнована внаслідок обстрілів, на окупованих територіях деякі пасіки свідомо знищувались російськими військами.

Кабінет Міністрів ухвалив низку рішень, які полегшують доступ виробників сільгосппродукції до, зокрема, пального, пестицидів та агрохімікатів в умовах воєнного стану.

Анна Лиса

Джерело: Landlord

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору