Ужгородка

Новини Закарпаття

Кількість бджолярів в Україні може зменшитись на 50%

Багато пасічників вимушені покинути домівку, а перевезти пасіку в інший регіон технічно складно, особливо у стислі терміни.

Через наслідки повномасштабного вторгнення рф у 2022 році кількість бджолярів в Україні може зменшитись на 40-50%. Про це повідомляє Кurkul з посиланням на пресслужбу компанії “Знатний мед”.

Так, у регіонах, де наразі йдуть активні бойові дії або відбувається тимчасова окупація — зокрема, Харківська, Запорізька, Херсонська, Миколаївська області,  було добре розвинуте бджільництво.

У компанії зауважують, що багато пасічників вимушені покинути домівку, а перевезти пасіку в інший регіон технічно складно, особливо у стислі терміни. Тому вимушені переселенці, як правило, залишають пасіку на окупованій території. Так само проблемно заново створювати пасіку на новому місці — зокрема, це потребує значних коштів, наявності медоносної бази тощо.

Тому, за оцінками експертів, в поточному році кількість бджолярів в Україні може зменшитись на 40-50%.

“Позитивним наразі є той факт, що у регіонах, які традиційно  постачають бджоломаток і бджолопакети — насамперед, Закарпаття (карпатська порода бджіл),  Хмельниччина, Полтавщина (українська степова порода бджіл), — відсутні бойові дії, і  бджолярі з інших регіонів України зможуть при потребі отримати матеріал  для поновлення своїх пасік”, — повідомили в компанії.

Довідка. Україна входить в ТОП світових експортерів меду — так, у 2021 році Україна зайняла 2 місце у світі серед найбільших країн-експортерів меду, серед яких також Китай, Аргентина, Індія та Бразилія.

Чим загрожує людству загибель бджіл?

Скорочення популяцій запилювачів загрожує катастрофічними наслідками для майбутнього нашого продовольства. Їх відсутність ставить під загрозу три чверті сільськогосподарських культур у світі, що залежать, принаймні частково, від запилення, включаючи яблука, авокадо, груші та гарбузи.

Для багатьох дрібних фермерських господарств, що займаються вирощуванням культур, яким необхідно запилення (наприклад, какао і кави), нестача запилювачів може означати падіння доходів і підвищення ризику голоду і неповноцінності харчування.

Нагадаємо, 20 травня, за ініціативи ННЦ “Інститут бджільництва імені П.І. Прокоповича НААН України”,  ГО “Фундація жінок пасічниць” і за участі Міністерства аграрної політики та продовольства України відбулася онлайн зустріч колег-пасічників, науковців, виробників та урядовців із нагоди Всесвітнього дня бджіл “Бджільництво та війна: виклики та шляхи подолання”.

Стало відомо, що за один проміжок часу поодинока бджола запилює в 3-5 разів більше квітів, ніж медоносна.

Війна негативно впливає на українське бджільництво. У результаті агресії рф, завдано шкоди українському бджільництву — частина пасік зруйнована внаслідок обстрілів, на окупованих територіях деякі пасіки свідомо знищувались російськими військами.

Анна Лиса

Джерело: Landlord

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору