Ужгородка

Новини Закарпаття

Ціни на пшеницю продовжать зростати на тлі війни в Україні

Ціни експортних пропозицій продовольчої пшениці нового врожаю виросли до 350-380 $/т FOB на тлі зменшення врожаю та логістичних проблем з поставками.

З початку тижня ціни на пшеницю відновили зростання на тлі складного світового балансу по пшениці у 2022/23 МР та ризиків погіршення продовольчої безпеки у світі через російську агресію та блокування портів України. Про це повідомляє GrainTrade.

Влада Індії дозволила експортувати пшеницю, зареєстровану на митниці до 13 травня, та відправити до Єгипту партію пшениці, вже завантажену в порту Кандла, що дещо знизило тиск на ціни наприкінці минулого тижня. Нагадаємо, що Єгипет уклав з Індією міждержавну угоду на поставку 500 тис. т пшениці.

Індійські аналітики знизили прогноз виробництва пшениці в країні у 2021/22 МР на 4,4% до 106,41 млн т, що поступатиметься 107,86 млн т сезону 2020/21 та прогнозу USDA у 109,6 млн.

Читайте також: USDA зменшив прогноз виробництва пшениці в Україні на 35%, кукурудзи – вдвічі

За оцінками влади Єгипту, виробництво пшениці цьогоріч сягнуло рекордних 10 млн т, що дозволить скоротити імпорт, який USDA прогнозує на рівні 11 млн т у порівнянні з 12 млн т торік.

У США минулого тижня пройшли рясні опади в регіонах вирощування пшениці. В Техасі та Канзасі пройдуть додаткові дощі, які покращать стан посівів.

За даними NASS Crop Progress, у США за 16-22 травня кількість посівів озимої пшениці в доброму або відмінному стані виросла на 1% до 28% (47% торік). Ярою пшеницею засіяно лише 49% площ у порівнянні з 93% торік та 83% в середньому за 5 років.

За тиждень 13-19 травня експорт пшениці з США зменшився на 12% до 309,5 тис. т, а загалом у сезоні сягнув 19,865 млн т, що на 27% поступається торішнім темпам.

Через спеку у Франції кількість посівів озимої пшениці в доброму або відмінному стані за тиждень зменшилася з 82% до 73%, – повідомляє FranceAgrimer.

За оцінками влади Марокко виробництво пшениці у 2022/23 МР зменшиться у порівнянні з попереднім сезоном з 7,54 до 2,5 млн т, тому доведеться збільшити імпорт.

В Україні ціни на пшеницю залишаються на низькому рівні 7000-7500 грн/т (240-260 $/т) на тлі обмеженого державою експорту, для якого потрібна ліцензія, та логістичних проблем з доставкою до станцій переходів в ЄС і портів Румунії.

Водночас ціни експортних пропозицій продовольчої пшениці нового врожаю виросли до 350-380 $/т FOB на тлі зменшення врожаю та логістичних проблем з поставками, особливо з огляду на збільшення виробництва в Румунії і Болгарії, які спочатку відвантажать власне зерно, а потім дозволять Україні скористатися своїми портами.

Світові ціни на пшеницю вчора виросли:

  • на 1,8% або 7,8 $/т до 437,3 $/т – липневі ф’ючерси на м’яку озиму SRW-пшеницю в Чикаго,
  • на 1,9% або 8,73 $/т до 469 $/т – липневі ф’ючерси на тверду озиму HRW-пшеницю в Канзас-Сіті,
  • на 1,5% або 7,17 $/т до 477,1 $/т – вересневі ф’ючерси на тверду яру HRS-пшеницю в Міннеаполісі,
  • на 0,7% або 3 $/т до 415 $/т – липневі ф’ючерси на чорноморську пшеницю в Чикаго,
  • на 1,2% або 5,25 €/т до 426 €/т або 454,4 $/т – вересневі ф’ючерси на пшеницю на паризькій Euronext.

Трейдери намагаються зрозуміти, як скорочення пропозицій пшениці, особливо з основних країн – експортерів, вплине на ціни, з огляду на обмеження експорту Індією та блокування портів в Україні. Але вже зрозуміло, що не варто чекати низьких цін на пшеницю в новому сезоні.

Нагадаємо, Комітет із міжнародної торгівлі для підтримки економіки України схвалив зупинення ввізного мита ЄС на українські товари на один рік.

Влада Великої Британії хоче відправити до Чорного моря свої військові кораблі, щоб супроводжувати судна, що експортують українське зерно. 

16 травня у Варшаві міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський зі своїм польським колегою, віце-прем’єр-міністром, міністром сільського господарства та розвитку сільських районів Генріком Ковальчиком підписали спільну заяву, яка зафіксувала результати переговорів сторін щодо визнання Україною регіоналізації території Польщі щодо африканської чуми свиней та, щонайважливіше, спрощення експорту Українських зернових.

Раніше Микола Сольський на конференції G7 розповів про основні засади діяльності Організації країн-експортерів зернових, яку запропонував створити Зеленський.

Анна Лиса

Джерело: Landlord

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору