Ужгородка

Новини Закарпаття

Туреччина веде переговори з рф та Україною щодо зернового експортного коридору

Сьогодні між Туреччиною, Україною та рф ведуться переговори стосовно вивозу зерна через Босфор

Сьогодні, 26 травня, Туреччина веде переговори з росією та Україною щодо відкриття коридору через Босфор для експорту зерна з України, повідомив Reuters високопоставлений турецький чиновник.

Чорноморські порти України були заблоковані після вторгнення Росії в лютому, і понад 20 мільйонів тонн зерна досі не можуть вивезти.

“Туреччина веде переговори як з Росією, так і з Україною щодо експорту зерна з України”, – сказав чиновник, попросивши залишитися анонімним, оскільки переговори були конфіденційними.

Окремо, ще двоє людей також підтвердили розмови про те, що Туреччина допомагає вивозити зерно з України. Один із них сказав, що, попри те, що Туреччина є членом НАТО, Росія вважає Туреччину більш “нейтральною”, ніж інші західні члени альянсу.

“Туреччина готова зробити свій внесок у запобіганні продовольчої світової кризи шляхом експорту зерна з Одеси через Чорне море, Туреччина має досвід та вплив у цьому напрямку і вона готова допомагати”, – сказав він.

Читайте також: Міноборони Британії закликало Росію негайно розблокувати експорт зерна з України

За словами керівника консультаційної компанії Bosphorus Observer Йорук Ісік зі Стамбула, Туреччина може залучити до цієї місії два фрегати, два підводні човни та пів дюжини патрульних і штурмових кораблів у Чорному морі, і багато іншого. Вони гіпотетично можуть патрулювати маршрути продовольчого коридору, а також взяти на себе розмінування.

Аналітики стверджують що головними перешкодами для реалізації перевезення стануть вимоги Росії щодо скасування деяких санкцій, дрейфуючі міни та непомірні витрати на страхування морського маршруту.

Нагадаємо, рф знайшла єдиний ринок для збуту награбованої в Україні пшениці.

Марковська Катерина

Джерело: Landlord

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору