Ужгородка

Новини Закарпаття

Уряд схвалив зміни до Митного кодексу України

До кінця 2022 року Україна має успішно пройти Оціночну місію та приєднатися до Конвенції про процедуру спільного транзиту та Конвенції про спрощення формальностей у торгівлі товарам.

Кабінет міністрів України схвалив законопроєкт про зміни до Митного кодексу України, необхідні для забезпечення міжнародного застосування NCTS та розширення імплементації положень митного законодавства ЄС. Тепер законопроєкт передадуть на розгляд до Верховної Ради України, повідомляє пресслужба Мінфіну.

“Запропоновані зміни до Митного кодексу надзвичайно важливі для українського бізнесу, зокрема, для пришвидшення проходження товарів через митний кордон та їх митного оформлення, що стало особливо гострою потребою під час війни після 24 лютого. Окрім того, такі зміни необхідні для забезпечення міжнародного застосування NCTS та подальшої гармонізації Митного кодексу України з Митним Кодексом ЄС”, – зазначив міністр фінансів України Сергій Марченко.

Україна вже завершує проходження тестування NCTS на відповідність положенням Конвенції про процедуру спільного транзиту. До кінця 2022 року Україна має успішно пройти Оціночну місію та приєднатися до Конвенції про процедуру спільного транзиту та Конвенції про спрощення формальностей у торгівлі товарам.

Прийняте Урядове рішення визначає головні цілі подальшої імплементації митного законодавства ЄС в Україні, а саме:

  • можливість застосування українськими підприємствами транзитних декларацій із використанням NCTS без необхідності оформляти будь-які додаткові транзитні документи в межах 36 країн світу, що пришвидшить проходження товарів через митні кордони;
  • розширення спектра підприємств, яким стануть доступні митні спрощення, аналогічні європейським (з вимогами до фінансової стійкості для підприємств, що мають статус АЕО; з можливістю використання комбінації спрощень без вимог до фінансової стійкості для підприємств без статусу АЕО та підприємств, що користуються NCTS);
  • запровадження європейської системи прийняття рішень для надання авторизацій на спрощення та інших рішень за заявою підприємства (запровадження “права бути почутим” для зменшення спірних питань);
  • запровадження європейської моделі попередніх рішень щодо класифікації та країни походження товарів (рішень щодо зобов’язуючої інформації);
  • запровадження європейської практики гарантування сплати митних платежів з можливістю звільнення від гарантування для підприємств, що переміщують будь-які товари, а не лише товари за визначеним переліком (як елемент митного спрощення);
  • закладення основи для вибудовування партнерських відносин між митницею та бізнесом, внаслідок чого можна буде пришвидшити митне оформлення.

Довідка. Нова комп’ютеризована транзитна система (New Computerized Transit System – NCTS) – це система, в основі якої лежить Конвенція про процедуру спільного транзиту. Україна реформує митну систему відповідно до норм ЄС. Спільний транзит – одне з ключових питань економічної інтеграції між ЄС та Україною.

Нагадаємо, Кабінет міністрів України оновив список товарів критичного імпорту, котрий ввели з 24 лютого. Про це йдеться у відповідній постанові Кабміну від 12 квітня №444.

Раніше Уряд ухвалив Постанову, яка затверджує особливості здійснення державного контролю за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, ветеринарну медицину та благополуччя тварин, державного ветеринарно-санітарного контролю в умовах воєнного стану.

Для України стратегічно важливі чотири напрямки співпраці: зброя, санкції, фінанси та європейська перспектива. Про це зазначив Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль під час зустрічі 8 травня в Києві з Президенткою Бундестагу Федеративної Республіки Німеччина Бербель Бас.

Раніше прем’єр-міністр України Денис Шмигаль заявив про новий План відновлення України, який об’єднає країни світу: від США до Японії, від Австралії до Канади. Країни Європи готові демонструвати лідерство в цьому питанні.

Анна Лиса

Джерело: Landlord

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору