Ужгородка

Новини Закарпаття

Експерти переконані, що в Україні минув пік кризи пального

Після зняття державного регулювання ціни з’явились економічні стимули активніше постачати пальне.

На ринку пального відбулась активізація, оскільки після скасування державного регулювання, компанії починають збільшувати постачання. Про це під час брифінгу заявив директор консалтингової групи “А-95” Сергій Куюн.

“Багато компаній, особливо невеликих, не могли постачати пальне самостійно, оскільки закупівельна вартість була вища за розраховану Кабміном”, – зазначив експерт.

Після зняття державного регулювання ціни з’явились економічні стимули активніше постачати пальне.

“У нас кількість декларантів дизпального зросла майже удвічі у порівнянні з початком місяця. Якщо на початку травня це було близько 30 компаній, то вчора це було 66 декларантів. Це показує активізацію ринку”, – наголосив Куюн.

За прогнозом експерта, на постачання мінімальних обсягів споживання пального Україна вийде до липня. Наразі найкраща ситуація — із постачанням ДП. За оцінкою Куюна, непоганою є також ситуація із постачанням скрапленого газу.

Водночас ситуація із наповненням ринку бензинами відстає від очікувань. Європейський ринок націлений на імпорт дефіцитного там дизпального, а щодо бензину ринок був навіть профіцитним. Нині заводи закривають внутрішній попит Європи на бензин і не мають зайвих обсягів для експорту в інші регіони.

Довідка. Уряд скасував державне регулювання цін. Завдяки цьому в Кабміні очікують зниження цін: граничні ціни на дизпаливо не перевищуватимуть 58 грн, на бензин — не більше 52 грн. Скасування акцизу на пальне мало стимулювати його ввезення до України та зробити зростання ціни на нього помірним.

Нагадаємо, в Україні необхідно повернути акциз на пальне. Про це заявив директор “Консалтингова група А-95” Сергій Куюн.

Стало відомо, що влада України працює над розв’язанням проблеми з дефіцитом пального. 

Раніше Landlord повідомляв, що Польща планує давати Україні понад 200 тисяч тонн продукції щомісячно.

Анна Лиса

Джерело: Landlord

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору