Ужгородка

Новини Закарпаття

Туреччина домовилась з рф щодо експорту українського зерна з порту Одеси – Bloomberg

Російсько-турецький план дозволить розмінувати територію поблизу Одеси та гарантуватиме безпечний вихід кораблів із Чорного моря під егідою ООН.

Туреччина і рф досягли попередньої угоди про відновлення постачання української сільськогосподарської продукції з ключового чорноморського порту, але Київ як і раніше скептично ставиться до запропонованого пакту. Про це повідомляє ділове видання Bloomberg, посилаючись на власні джерела.

Уряд президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана запропонував військову допомогу для розмінування біля берегів Одеси та супроводу зернових кораблів. Водночас Україна ще не схвалила цей план, оскільки стурбована тим, що зняття оборони може залишити життєво важливий порт відкритим для російського нападу.

Туреччина сподівається, що схвалення попередньої пропозиції Організацією Об’єднаних Націй (ООН) може ослабити безпекові занепокоєння. Очікується, що в середу, 8 червня, сторони обговорюватимуть план під час візиту міністра закордонних справ рф сергія лаврова в Анкару.

Російсько-турецький план дозволить розмінувати територію поблизу Одеси та гарантуватиме безпечний вихід кораблів із Чорного моря під егідою ООН. Туреччина, яка місяцями намагалася бути посередником у конфлікті, має на меті створити центр у Стамбулі для моніторингу та координації вантажів. За словами посадовців, Україна не брала безпосередньої участі в переговорах.

рф також вимагає можливості інспектувати кораблі, які прямують в Україну на предмет зброї, умови Київ відкидає.

Нагадаємо, американські дипломати попередили 14 країн, більшість із яких знаходиться в Африці, що російські кораблі, наповнені вкраденим українським зерном, можуть вирушити в дорогу, що створює дилему для країн, які стикаються з гострою нестачею продовольства.

Раніше Landlord повідомляв, що війна в Україні призведе до масштабної продовольчої кризи – ООН.

Постійний представник України при ООН Сергій Кислиця на засіданні Ради Безпеки ООН порівняв путіна зі сталіним, бо той використовує продовольство як зброю проти України.

РФ, яка розв’язала війну з Україною, несе повну відповідальність за брак зерна на міжнародному ринку та пов’язані з цим загрози глобальній продовольчій безпеці. Про це повідомив у Twitter представник ЄС з закордонних справ та політики безпеки Жозеп Боррель.

Водночас ЄС шукає альтернативний шлях для експорту українського зерна.

Анна Лиса

Джерело: Landlord

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору