Ужгородка

Новини Закарпаття

Туреччина отримає знижку 25% на українське зерно

Зерно буде перевезено з порту Одеси до Стамбула за спільним договором між Анкарою, Києвом та москвою

Туреччина прагне отримати 25-відсоткову знижку на українське зерно, яке буде перевезено з порту Одеси до Стамбула в рамках спільної угоди між Анкарою, Києвом і москвою, повідомили цього тижня високопоставлені турецькі чиновники.

Про це повідомляє видання Yeni Şafak.

Міністр сільського господарства Туреччини Вахіт Кірішчі розповів місцевому виданню: “Є домовленість з Україною щодо зниження ціни на зерно на 25%. Проте вони зіткнулися з дилемою у питанні безпечного експорту продукції і хочуть, щоб Туреччина виступила арбітром у цьому процесі. І росія, і Україна нам довіряють”

Міністр також розповів журналістам на вихідних, що Україна продовжує висловлювати свою занепокоєність з приводу розмінування порту, через можливі  атаки з боку російського флоту.

“Ми пояснюємо Україні: “Ви можете вивезти ці продукти, Росія не нападе на вас, коли відкриється коридор”, – цитує міністра турецьке  видання.

Читайте також: Посол України заявив, що серед тих, хто купує вкрадене Росією зерно, є Туреччина

За словами Кірішчі, у Стамбулі сьогодні, 8 червня, відбудеться зустріч представників Туреччини, України, Росії та Організації Об’єднаних Націй (ООН), де розглядатиметься питання чорноморського судноплавства в умовах повномасштабного російського вторгнення в Україну. Ця зустріч має стати “ознайомчими переговорами” щодо відновлення експорту зернових з України.

Довідка. Морська блокада з боку москви порушила весь зерновий ланцюг експорту та поставила під загрозу глобальну продовольчу безпеку, а ООН висловила тривогу. Багато країн Близького Сходу, зокрема Єгипет, Туніс, Алжир та Туреччина, залежать від експорту зерна України.

Нагадаємо, російсько-турецький план дозволить розмінувати територію поблизу Одеси та гарантуватиме безпечний вихід кораблів із Чорного моря під егідою ООН.

Марковська Катерина

Джерело: Landlord

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору