Ужгородка

Новини Закарпаття

Врожайність зернових може знизитись до 15% через погодні умови – Висоцький

На озимі культури вплинули погодні фактори, тому що вони закладалися за повною технологією з осені, було проведено підживлення. По ярих культурах аграрії використовували менш інтенсивну технологію вирощування.

У Міністерстві аграрної політики та продовольства зробили попередній прогноз урожайності зернових. Про це повідомив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький у коментарі AgroPortal.

“Очевидно, що урожай буде меншим, ніж минулого року. Озима пшениця — 40 ц/га (минулого року було 45 ц/га), озиме жито — 33 ц/га (було 35 ц/га), озимий ячмінь — 35 ц/га (було 42 ц/га). Очікуємо, що врожайність цього року буде на 10-15% меншою”, – зазначив він.

За словами Висоцького, на озимі культури вплинули погодні фактори, тому що вони закладалися за повною технологією з осені, було проведено підживлення. По ярих культурах аграрії використовували менш інтенсивну технологію вирощування.

Він також додав, що аграрії не економлять на інноваційних технологіях.

“Аграрії можуть змінювати культури на невибагливі (так, збільшилась кількість проса та гречки) або зменшувати частку інноваційних посівів. Водночас варто розуміти, що мета інноваційних технологій — зменшити собівартість одиниці продукту. Можуть бути більші інвестиції на гектар, але вони потім дають меншу собівартість товару. Тобто в умовах тимчасово обмеженого фінансового ресурсу краще менше сіяти, але не економити на технологіях. Адже інші постійні адміністративні витрати залишаються”, — резюмував Висоцький.

Нагадаємо, врожай пшениці на Одещині буде, попри посушливу весну. Ситуацію врятували рясні опади.

Попри війну Україна зможе в цьому році забезпечити себе необхідним запасом зерна та частково відправити в інші країни світу.

За попередніми прогнозами від The Food and Agriculture Organization (ФАО), валове виробництво зернових у світі у 2022 році продовжить зростання четвертий рік поспіль і може досягти 790 млн т.

Раніше Landlord повідомляв, що війна в Україні призведе до масштабної продовольчої кризи – ООН.

Анна Лиса

Джерело: Landlord

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору