Ужгородка

Новини Закарпаття

Україна цьогоріч може зібрати близько 65 млн тонн врожаю

Найбільша зміна в структурі посівів стосувалася пшениці, кукурудзи, соняшника і сої.

Посівна кампанія в Україні завершена на 99%. За прогнозами, в Україні має бути повне забезпечення внутрішнього споживання всіма ключовими с/г культурами на рівні 65 млн тонн зернових, зернобобових та олійних, у тому числі передбачається потенційний експорт в обсязі близько 30 млн. Про це зазначив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький, передає пресслужба Мінагрополітики.

На початок повномасштабної війни посівна кампанія ще не розпочалася, але аграрії уже активно до неї підготувалися. Так, закуплено та в багатьох випадках доставлено основні матеріально-технічні ресурси: понад 80 % мінеральних добрив від потреби, близько 70–80 % насіння, 60 % засобів захисту рослин, близько третини пального.

Він пояснив, що цього року відбулася певна реструктуризація змін із точки зору пріоритетності культур. На це вплинуло декілька факторів: собівартість витрат на гектар, можливість реалізації для внутрішніх потреб і те, яка врожайність продукції з гектара землі та її вартість за тонну. Останній пункт важливий з огляду на ускладнену експортну логістику: аграрії надавали перевагу тим культурам, які дають більшу вартість з однієї тонни, насамперед ідеться про олійні.

Найбільша зміна в структурі посівів стосувалася пшениці, кукурудзи, соняшника і сої.

Так, якщо у 2021 році ярої пшениці було посіяно 42 тис. га, то цьогоріч – майже 200 тис. га. По-перше, пшениця важлива для продовольчої безпеки, по-друге, вона менш вибаглива культура з точки зору інтенсивності, матеріальних ресурсів, прокоментував Висоцький.

Водночас соя – культура, що невибаглива до мінеральних добрив. Хоча її площа посівів і залишилася на рівні попереднього року – близько 1 250 га (торік – 1300 га), але в цьогорічній структурі посівів її обсяги збільшилися, оскільки в цілому скоротилися посівні площі.

Площі посівів під соняшник скоротилися у порівнянні з минулим роком, але несуттєво і зберегли високий показник у 4 млн 700 тис. га.

Відбулося скорочення посівів кукурудзи: цього року 4 млн 600 тис. проти 5 млн 500 тис. га торік, що пов’язано насамперед з тим, що кукурудза дає велику врожайність і складніша в логістиці.

Висоцький запевнив, що така структура посівних площ цілком гарантує внутрішню продовольчу безпеку України.

Нагадаємо, агровиробники Одеської області першими  Україні розпочали збір урожаю цього сезону, 11 червня в Ізмаїльському районі стартував збір озимого ячменю, повідомляється на фейсбук-сторінці Одеської обласної військової адміністрації.

Війна в Україні призведе до масштабної продовольчої кризи – ООН.

РФ, яка розв’язала війну з Україною, несе повну відповідальність за брак зерна на міжнародному ринку та пов’язані з цим загрози глобальній продовольчій безпеці. Про це повідомив у Twitter представник ЄС з закордонних справ та політики безпеки Жозеп Боррель.

Водночас ЄС шукає альтернативний шлях для експорту українського зерна.

Анна Лиса

Джерело: Landlord

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору