Ужгородка

Новини Закарпаття

В Україні оприлюднили покроковий план зростання добробуту країни

Цілей економічного зростання України можна досягти шляхом членства країни в Європейському Союзі та повного доступу до ринків країн G7 та ЄС до 2030 року.

Окрім перемоги над російським агресором, Україні необхідно побороти бідність, низьку продуктивність праці, енергозалежність, низький ВВП на душу населення. Аби здобути перемогу в цій боротьбі, державі слід здійснити стрибок від жертви агресії до потужної регіональної супер сили, від російської орди до Євросоюзу та від країни з перехідною економікою до економіки, що розвивається, наголосила міністерка економіки України Юлія Свириденко під час онлайн-зустрічі з експертами громадської спілки Aspen Institute Kyiv.

Цілей економічного зростання України можна досягти шляхом членства країни в Європейському Союзі та повного доступу до ринків країн G7 та ЄС до 2030 року.

Одним з основних кроків для посилення економічного зростання є розвиток ключових галузей – військово-промислового комплексу та аерокосмічних технологій, енергетичної безпеки, продовольчої безпеки, кібербезпеки, “зеленої” металургії та інжинірингу.

Зокрема:

  • Виробництво сучасної зброї. Україна має світовий потенціал у виробництві та експорті озброєння, а також шанс витіснити росію з ринку обслуговування військової техніки старих зразків по всьому світу.
  • Розвиток атомної енергетики та нарощування експорту до Європи через ENTSO-E.
  • Розширення конкурентних переваг в агропромисловому комплексі та збільшення частки продукції з глибоким переробленням.
  • Використання потенціалу в IT та поєднання цієї сфери з військовими технологіями.
  • Розширення обсягів та вартості експорту металу, щоб стати одним із десяти основних експортерів у світі.
  • Відновлення металургійних заводів на принципах зеленої металургії для нарощення ще однієї конкурентної переваги в експорті.

Свириденко наголосила, що ці плани реалізують за умови створення привабливого податкового клімату, забезпечення інвесторам дешевої електроенергії, надання доступу до корисних копалин для їх подальшого перероблення, налагодження безпечної швидкої логістики до Європи.

Нагадаємо, війна завдала сильного удару по українській промисловості та призвела до руйнування інфраструктури та різкого скорочення населення. Очікується, що зростання економіки відновиться у 2023 році, але буде слабким.

Світовий банк виділить $30 млрд для подолання продовольчої кризи.

Landlord раніше повідомляв, глава Світового банку не виключає глобальну рецесію через війну в Україні.

Раніше повідомлялось, що МВФ очікує до 30% зниження виробництва в Україні.

Водночас Кабінет міністрів запустить 8 програм, створених для підтримки бізнесу та збільшення нових робочих місць.

Анна Лиса

Джерело: Landlord

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору