Ужгородка

Новини Закарпаття

Країни ЄС можуть надати Україні мобільні сховища для зернових

За нинішніх низьких темпів експорту Україна може отримати дефіцит сховищ для врожаю на рівні 10–15 млн тонн.

Заступник міністра аграрної політики та продовольства України Маркіян Дмитрасевич окреслив перед євродепутатами ситуацію з експортом української с/г продукції та розповів про першочергові потреби України, зумовлені блокадою морських портів. Про це повідомляє пресслужба Мінагрополітики.

“За нинішніх низьких темпів експорту Україна може отримати дефіцит сховищ для врожаю на рівні 10–15 млн тонн. До війни загальна місткість зберігання становила 75 млн тонн зерна, але на сьогодні сховищ залишилося тільки на 60 млн тонн – решта втрачена внаслідок руйнувань та тимчасової окупації. Тому в нас є нагальна потреба в облаштуванні тимчасових зернових сховищ  – модульних конструкцій та поліетиленових пакетів”, – зазначив Дмитрасевич.

Уряди ЄС розглянуть можливість надання Україні таких тимчасових сховищ – як результат, це має суттєво допомогти в збереженні врожаю та забезпеченні майбутнього постачання зернових на світові ринки.

Маркіян Дмитрасевич подякував за політичну, гуманітарну, військову та фінансову підтримку, яка Україні нині надається державами ЄС, та закликав не припиняти спорядження зброї в Україну, оскільки “тільки підтримка територіальної цілісності нашої держави є запорукою світової продовольчої безпеки”.

Нагадаємо, через блокування портів російською федерацією Україна не встигає вивезти зерно попереднього врожаю. За різними оцінками, сьогодні на складах зберігається близько 20 млн тонн зернових та олійних культур. А вже 12 червня стартують жнива у південних регіонах країни. Тому гостро постає питання у зберіганні. На допомогу приходить альтернатива елеваторам – полімерні рукави. Цього сезону навіть господарства з елеваторами використовуватимуть полімерні рукави для розширення потужностей зберігання.

Рентабельність зберігання зерна в рукавах протягом перших трьох місяців становить 10%. Якщо ж зберігати зерно в такий спосіб довше, то з кожним наступним місяцем рентабельність зростає на 20-25%.

Раніше Landlord повідомляв, що на елеваторах відмовляються брати зерно на зберігання у сторонніх поклажодавців, оскільки його потрібно сушити. Оскільки ціна на газ може зрости ще більше, то на елеваторах не можуть визначитись із цінами на послуги.

Анна Лиса

Джерело: Landlord

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору