Ужгородка

Новини Закарпаття

На Херсонщині Інститут НААН росіяни перетворили на нічліжку з харчевнею та місце паркування бронетехніки

За місяці окупації росіяни звели нанівець здобутки десятків років копіткої праці, знищивши багате зібрання дослідницьких матеріалів.

На тимчасово окупованій Херсонщині російські загарбники перетворили приміщення Інституту зрошуваного землеробства Національної академії аграрних наук України на нічліжку з харчевнею та місцем для паркування бронетехніки. Про це повідомляє пресслужба НААН.

За місяці окупації росіяни звели нанівець здобутки десятків років копіткої праці, знищивши багате зібрання дослідницьких матеріалів.

Інститут розміщений у селищі Наддніпрянському. Зайшовши з бронетехнікою в перших числах березня, загарбники одразу пристосували науковий заклад під таку собі заміну казармам, принагідно розграбувавши запаси дизельного палива й зруйнувавши ангар, де зберігалося елітне насіння.

“Із початку війни мене не покидає відчуття жаху й болю за науковий заклад, якому віддала багато років життя. Боляче спостерігати, як там господарюють бандити у чужій формі. Службові кабінети й лабораторії у двох корпусах окупанти перетворили на місця для ночівлі й споживання їжі. А готують її на дровах з дерев, вирубаних в інститутському дендропарку. Бібліотеку з колекцією рідкісних та цінних видань також пустили на паливо, а подекуди ще й розтяжки встановили. Причому наруга триває, здається, безкінечно: щойно виїхала одна колона, і за кілька годин сюди ж заїхала інша — така собі ротація. Дуже тривожить доля зимового саду із колекцією екзотичних рослин. Ми просилися, аби нас пустили бодай їх полити, та почули у відповідь: “Ми самі поливатимемо”. Знаючи норов та звички “асвабадітєлєй”, у це не дуже віриться”, – розповіла співробітниця Інституту для Голос України.

У квітні група працівників інституту дивом прорвалася на дослідні ділянки й таки висіяла на них ярі культури. Сподівалися, що до літа українські війська визволять Херсон і можна буде збирати врожай.

Науковці лише встигли винести з кабінетів особисті речі та частину власних дослідницьких матеріалів. Що залишиться тут після тривалого хазяйнування окупантів – навіть прогнозувати не насмілюються.

До повномасштабної війни колектив Інституту зрошуваного землеробства НААН налічував 114 працівників, із них 13 докторів та 31 кандидат наук. Здобуток закладу – понад 50 виведених тут сортів та продуктивних гібридів сільськогосподарських рослин, стійких до посушливих умов півдня України.

Нагадаємо, представники ННЦ “Інститут ґрунтознавства та агрохімії імені О.Н. Соколовського” Національної академії аграрних наук України виступили на десятій Пленарній Асамблеї Глобального ґрунтового партнерства. Захід відбувся на базі Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО). Українські науковці вкотре привернули увагу міжнародної спільноти до наслідків нападу росії на Україну, зокрема щодо руйнації ґрунтів та загрозі продовольчої безпеки світу.

Згідно з аналітикою “Огляду збитків від війни в сільському господарстві України”, підготовленої командою Центру досліджень продовольства та землекористування KSE Institute спільно з Міністерством аграрної політики та продовольства України, сума втрат нанесений сільгосп галузі склала $4,29 млрд.

Розв’язання росіянами повномасштабної війни проти України з 24 лютого призвело до значного пошкодження ґрунтового покриву на значних площах сільськогосподарських земель. У місцях запеклих боїв одним із видів руйнації ґрунтів є пошкодження їх цілісності внаслідок розривів від бомбардування, обстрілів ракетами, мінами та артилерійськими снарядами, що спричинило утворення урвищ, глибоких вирв з порушенням природної цілісності генетичних горизонтів на значних площах у північній, східній та південній частинах нашої країни.

Анна Лиса

Джерело: Landlord

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору