Ужгородка

Новини Закарпаття

Переговори щодо розблокування зерна перебувають у фінальній фазі – Кулеба

Україна знаходиться “за два кроки” від домовленості з рф, наразі необхідно розв’язати питання безпеки, пов’язані з позицією рф.

Перемовини розблокування постачань перебувають на фінальній стадії, Україна готова експортувати зернові на міжнародний ринок і переговори про. Про це заявив глава МЗС Дмитро Кулеба в інтерв’ю іспанському виданню El Pais.

За його словами, Україна знаходиться “за два кроки” від домовленості з рф, наразі необхідно розв’язати питання безпеки, пов’язані з позицією рф.

Ми у фінальній фазі й зараз все залежить від рф. Якщо вони справді захочуть, то скоро почнеться експорт зерна. Якщо вони використають це, щоб продовжувати грати у свої “Голодні ігри”, вони продовжуватимуть наполягати на важливості переговорів”, – пояснив міністр.

Міністр додав, що бачить лише одну потенційну причину, чому рф може змінити свою позицію щодо блокади зерна. Росіяни хочуть показати країнам Африки та Азії, що хочуть позбавити їх від нестачі їжі, водночас правда і в тому, що рф не зацікавлена, щоб Україна експортувала.

“Вони знають, що якщо ми будемо експортувати, то отримаємо дохід від міжнародних ринків, і це зробить нас сильнішими”, – зауважив Кулеба.

Раніше МЗС підтвердило чотиристоронню зустріч у Стамбулі щодо вивезення українського зерна за участі України, Туреччини, ООН і рф.

Нагадаємо, 16 торговельних суден уже пройшли гирлом Бистре до українських портів. Ще понад 90 суден чекають своєї черги на рейді Сулінського каналу, щоб зайти в українські порти.

Раніше Landlord повідомляв, Військово-Морські Сили ЗС України долучились до організації забезпечення перевезень цивільними суднами агропродукції через гирло Бистре суднового ходу річки Дунай-Чорне море. 

Анна Лиса

Джерело: Landlord

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору