Ужгородка

Новини Закарпаття

В Україні можуть ввести пільги на імпорт рукавів для зберігання зерна

Україні зараз потрібно до 80 тис. таких рукавів. Звільнення від ввізного мита здешевить їхню вартість та пришвидшить процедуру закупівлі.

Народні депутати зареєстрували у парламенті законопроєкт (№7548), який звільняє від оподаткування ввізним митом імпорт мішків, рукавів та спецобладнання для зберігання зернових прямо на полях. Про це повідомив автор законопроєкту, голова Комітету ВРУ з питань аграрної та земельної політики Олександр Гайду, передає пресслужба партії “Слуга народу”.

В Україні вже зібрали і намолотили понад 1 млн т врожаю. Очікуваний прогноз — близько 50 млн т. Однак темпи експорту минулорічного врожаю низькі — близько 2,2 млн т за червень. Це означає, що потужностей працюючих елеваторів не вистачить, аби зберегти збіжжя минулого і цього років.

“На жаль, частина аграріїв уже продають зібране нижче собівартості. Деякі навіть не знають, чи збирати взагалі. Це не вихід із ситуації, а удар по кожному господарству, продбезпеці держави та всього світу. Якщо ми зараз не активізуємося, а експортні шляхи не розширяться, у жовтні наші елеватори переповняться, аграрії розпродадуть урожай за безцінь, не зможуть виплачувати орендну плату і зрештою відмовляться сіяти наступного року. Аби цього не сталося, маємо сьогодні створити всі умови, аби зберегти врожай і підтримати наших аграріїв. Пільгові умови для закупівлі рукавів — один із таких способів”, — зазначив Гайду.

За оцінками експертів, Україні зараз потрібно до 80 тис. таких рукавів. Звільнення від ввізного мита здешевить їхню вартість та пришвидшить процедуру закупівлі.

Нагадаємо, через заблоковані порти та знищені елеватори в Україні гостро постало питання зі зберіганням зерна. Про це йдеться у зверненні Всеукраїнської Аграрної Ради до міністра агарної політики та продовольства України Миколи Сольського.

Проте пшениця доволі активно контрактується, зерносховища фермери намагалися по максимуму висвободити під новий врожай. Тож проблем зі зберіганням пшениці під час збиральної кампанії 2022 можливо буде уникнути.

Неодноразово рф знищувала українські запаси зерна випускаючи ракета по елеваторах. Аграрії бояться зберігати урожай звичним способом, тому українці змушені шукати альтернативні рішення зберігання.

Рентабельність зберігання зерна в рукавах протягом перших трьох місяців становить 10%. Якщо ж зберігати зерно в такий спосіб довше, то з кожним наступним місяцем рентабельність зростає на 20-25%.

Раніше ВАР звернулась до Мінагрополітики з проханням зняти мито на ввезення рукавів та силосів.

Анна Лиса

Джерело: Landlord

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору