Ужгородка

Новини Закарпаття

Аграрії додатково потребують $9 млрд для збирання урожаю

Без зовнішнього фінансування у вигляді банківських кредитів чи інших фінансових інструментів аграрії не матимуть коштів для проведення збирання цьогорічного врожаю

Протягом поточного маркетингового року українським сільгоспвиробникам через обмеженість експорту та необхідність підготовки до сівби потрібно близько $9 млрд доларів додаткового ресурсу, заявив Український клуб аграрного бізнесу.

За оцінками УКАБ, близько 20% торішнього урожаю зернових та олійних досі не реалізовано. Новий урожай оцінюється на рівні 65-70 млн тонн, з яких на експорт передбачається 45-50 млн тонн. За нинішніх темпів експорту його загальний обсяг (65-70 млн тонн) вивозитиметься протягом 32-35 місяців.

За прогнозами аналітиків, урожаю зерна 2022 року протягом маркетингового року буде реалізовано лише 30-35%. Водночас внутрішні ціни на зернові та олійні культури знизилися на 40-50% проти довоєнного рівня. Тобто, у вартісному вимірі надходження від реалізації цьогорічного врожаю за 2022/23 МР становитимуть близько 20-25% від минулорічних.

За словами генерального директора УКАБ Романа Сластьона, без зовнішнього фінансування у вигляді банківських кредитів чи інших фінансових інструментів аграрії не матимуть коштів для проведення збирання цьогорічного врожаю, виплати орендної плати власникам земельних паїв та сівби під урожай наступного року.

УКАБ закликає уряд звернутися до зовнішніх партнерів для залучення необхідного фінансування та уникнення поглиблення глобальної продовольчої кризи.

За даними Мінагрополітики, станом на 15 липня ранні зернові та зернобобові культури в Україні зібрано з 1,2 млн га (10% площ), намолочено 3,6 млн тонн зерна нового врожаю. Лідерами з обмолоту є аграрії Одещини, які з 39% площ (404 тис. га) намолотили 982,8 тис тонн зерна.

Нагадаємо, згідно з аналітикою “Огляду збитків від війни в сільському господарстві України”, підготовленої командою Центру досліджень продовольства та землекористування KSE Institute спільно з Міністерством аграрної політики та продовольства України, сума втрат нанесений сільгосп галузі станом на середину червня склала $4,29 млрд.

Наталія Марченко

Джерело: Landlord

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору