Ужгородка

Новини Закарпаття

Україна ризикує втратити власне виробництво полімерних рукавів

В умовах відсутності будь-яких податкових пільг для українського виробника зернових рукавів, знижуючи митне навантаження на імпорт продукції, наша держава може втратити виробництво щонайменше 50 000 рукавів на рік в середині країни

Через скасування мит на імпорт полімерних рукавів для зберігання зерна, в Україні можуть втратити власне виробництво. Компанія “Планета Пластик” просить врахувати інтереси українських виробників при прийнятті рішення щодо скасування мит. Про це повідомляє пресслужба підприємства “Планета Пластик” у відкритому листі до ВРУ та Міністерства аграрної політики.

До Верховної Ради України внесли проєкт Закону №7548 від 11.07.2022 p. “Про внесення зміни до розділу XXI “Прикінцеві та перехідні положення” Митного кодексу України щодо звільнення від оподаткування ввізним митом товарів, що використовуються для забезпечення зберігання зернових та/або олійних культур”.

“В умовах відсутності будь-яких податкових пільг для українського виробника зернових рукавів, знижуючи митне навантаження на імпорт продукції, метою чого є залучення наявності додаткових рукавів з-за кордону, наша держава, якщо зазначений законопроєкт буде прийнято Верховною Радою України, може втратити виробництво щонайменше 50 000 рукавів на рік в середині країни (зберігання близько 10 млн тонн зернових). Підприємство, що відновлюється після військових дій, не зможе працювати в збитковому режимі”, — пояснили у компанії.

“Планета Пластик” частково відновило свою роботу після того, як було практично повністю знищене росіянами у березні 2022. Тоді ворог зруйнував як завод, так і складські приміщення, заповнені сировиною та готовою продукцією. Але вже 14 липня цього року підприємство відправило покупцю першу партію зернових рукавів Harwell, виготовлених на відновленій виробничій лінії.

Переважна більшість працівників заводу мешкають в містах-героях Бучі, Гостомелі, Ірпінь, і не мають іншого джерела доходу, а деякі втратили повністю житло під час бойових дій у Київській області, наголосили у компанії.

Нагадаємо, за оцінками експертів, Україні зараз потрібно до 80 тисяч таких рукавів.

Наразі гостро постає питання у зберіганні. На допомогу приходить альтернатива елеваторам – полімерні рукави. Цього сезону навіть господарства з елеваторами використовуватимуть полімерні рукави для розширення потужностей зберігання.

Рентабельність зберігання зерна в рукавах протягом перших трьох місяців становить 10%. Якщо ж зберігати зерно в такий спосіб довше, то з кожним наступним місяцем рентабельність зростає на 20-25%.

Для будівництва тимчасових зерносховищ потрібно відповідно підготувати достатньо великі площі земельної ділянки. Асфальт, бетон — це можлива перспектива, але на сьогодні для більшості аграріїв це не актуально.

Народні депутати зареєстрували у парламенті законопроєкт (№7548), який звільняє від оподаткування ввізним митом імпорт мішків, рукавів та спецобладнання для зберігання зернових прямо на полях.

Анна Лиса

Джерело: Landlord

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору