Ужгородка

Новини Закарпаття

Український виробник салатів прогнозує ймовірну зупинку виробництва

Після початку війни реалізація салатів взагалі зупинилася, потім поступово пожвавилася на заході України, де ситуація була більш менш спокійною

Компанія “Галіція Грінері” розташована у місті Буськ Львівської області. Фермери вирощують різні види салату у скляних теплицях для українського ринку. Попри значний спад попиту, невизначеність на енергетичному ринку, зростання собівартості виробництва підприємство продовжує працювати. Директор підприємства Сергій Ленчук у своєму блозі на AgroTimes зазначив, у разі якщо господарство не зможе відновити повноцінну подачу електроенергії, то на осінь та зиму буде змушене зупинитися.

“Минулого року після дій рф на газовому ринку сталося подорожчання енергоносіїв. І в попередньому опалювальному сезоні в результаті високих цін на газ і так само високої ціни на електроенергію, ми працювали практично в збиток. Чекали, що весна та наступний рік нам допоможе якось зміцнити свою фінансову позицію, провести модернізацію котельного обладнання, зробити запас палива для твердопаливного котла чи закупити газ у сховищі «Нафтогазу», як ми практикували у попередні роки. Минулого року ми його не закупили, бо ціна була дуже високою”, — зазначив Ленчук.

Після початку війни реалізація салатів взагалі зупинилася, потім поступово пожвавилася на заході України, де ситуація була більш менш спокійною. Але підприємство постраждало внаслідок обстрілу, який стався за так званим об’єктом інфраструктури. Від цього об’єкта ми отримували електропостачання. Зараз компанія працює на резервному харчуванні, але його потужності недостатньо для того, щоб забезпечити роботу системи досвітки. Без неї “Галіція Грінері” зможе доопрацювати до жовтня, а потім припинить вирощування салатів.

За словами директора, відновлення постійного електропостачання під великим питанням. Перебудуватися на вирощування інших культур компанія не планувала, оскільки це потребує великих капітальних інвестицій та великих витрат на опалення та електроенергію. Вирощування томатів та огірків цілий рік з досвітком потребує на 65% більше електроенергії та, відповідно, і опалення теплиці.

Найбільші статті витрат – електроенергія та газ. Крім того, на 50% подорожчала упаковка. Зросли транспортні витрати, подорожчали інші складові виробництва.

“Ми розглядали питання переходу на тверде паливо. Але не вугілля, бо воно дороге, екологічно брудне. Інші види палива потребують значних інвестицій у котел, бак-акумулятор, багато додаткового обладнання. Потрібні кошти на енергомодернізацію, але якщо ми не зможемо відновити повноцінне енергопостачання, не зможемо вирощувати салати”, – пояснив підприємець.

Нагадаємо, з 1 червня по сьогодні українські банки виділили 8 534 аграріям та фермерам 9 млрд 187 млн грн, зокрема за програмою портфельних гарантій 80 % – 443 800 грн.

Лібералізація економіки є стратегічною метою України, що залишається незмінною. Тому Уряд продовжує дерегуляцію ведення підприємницької діяльності та готує спрощення вимог, яким має відповідати бізнес. Це, зокрема, скорочення кількості видів дозвільних документів з 14 до 5, запуск єдиного дозвільного порталу, переведення усіх дозволів в електронний формат.

Раніше Landlord повідомляв, що Зеленський розповів про допомогу бізнесу під час війни.

Анна Лиса

Джерело: Landlord

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору