Ужгородка

Новини Закарпаття

Аграрії Болгарії мають намір блокувати надходження українського зерна

Аграрії вирішили перекрити дороги та наземні пункти пропуску

Болгарські виробники зерна протестують проти дешевого імпорту з України. Вони вирішили перекрити дороги та наземні пункти пропуску. Про це пише видання agropolska.pl.

Заступник голови Асоціації виробників зерна Болгарії Ілія Проданов зауважив, що українське зерно має проходити через Болгарію транзитом, але фактично частина залишається в країні. Йдеться не лише про насіння пшениці та соняшнику, а й про ячмінь.

Засоби захисту рослин, які використовуються в Україні, дешеві, небезпечні та заборонені в ЄС. Він додав, що імпорт без належного фітосанітарного контролю небезпечний для болгарських споживачів.

За словами представників фермерів, за минулі тижні до Болгарії заїхало близько 280 тис. т насіння соняшнику, яке після перероблення в країні надходить на ринок як болгарський продукт.

“Болгарія є великим експортером зерна. На складах все ще зберігається 2 млн т пшениці минулого року, а новий урожай, хоч і менший, ніж минулого року, оцінюється приблизно в 6 млн т. Це втричі більше, ніж внутрішнє споживання”, — зазначив Ілія Проданов, звернувшись до Міністерства сільського господарства з проханням захистити вітчизняних виробників і припинити, за його словами, незаконний імпорт.

Нагадаємо, болгарський державний порт Варна планує провести переговори з операторами приватних портових терміналів щодо допомоги у зберіганні та переробленні зернових вантажів з України.

Перше судно з розблокованим українським зерном вийшло з підконтрольного Україні порту в Чорному морі сьогодні близько 09:20 ранку. Зерновоз Razoni під прапором Сьєрра-Леоне вирушив до Лівану.

Раніше FAО оголосила міжнародний тендер на закупівлю потужностей для зберігання зерна в Україні.

Анна Лиса

Джерело: Landlord

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору