Ужгородка

Новини Закарпаття

WAPA прогнозує зростання виробництва яблука в ЄС та важкий сезон для садівників Європи

Виробництво яблука в ЄС зростає вже другий рік поспіль, а обсяг виробництва буде значно вищим за середній і третім найвищим за всю історію. Більше яблука садівники ЄС збирали лише у 2018 та 2015 роках

Всесвітня асоціація виробників яблук та груш (WAPA) оцінює врожай яблук у країнах ЄС + Велика Британія у 2022 році у 12 млн 168 тис. тонн, що на 2% більше ніж роком раніше. Про це заявив генеральний секретар WAPA Філіп Бінар, під час конференції Prognosfruit 2022, що проходить у Белграді, Сербія, повідомляє EastFruit.

Так виробництво яблука в ЄС зростає вже другий рік поспіль, а обсяг виробництва буде значно вищим за середній і третім найвищим за всю історію. Більше яблука садівники ЄС збирали лише у 2018 та 2015 роках.

Зростання виробництва продовжується на тлі зниження площ під фрукт, що говорить про підвищення ефективності вирощування яблука і зростання середньої врожайності яблуневих садів.

Запаси яблука

Асоціація також представила дані щодо запасів продукції в ЄС. Станом на 1 липня 2022 року запаси яблука були на вже звичному останнім часом рівні близько півмільйона тонн (500 300 тонн): в Італії 150 тис. тонн, у Польщі 94 тис. тонн, Франції – 82 тис. тонн, в Іспанії – 56 тис. тонн, Німеччини – 48 тис. тонн, Бельгії – 40 тис. тонн. Найбільше в запасах яблука сорту “Голден” – 217 тис. тонн, “Джонаголд” – 64 тис. тонн, “Айдаред” – 51 тис. тонн, “Ред Джонапріц” – 41 тис. тонн.

Однак ці звичні вже запаси насправді надто високі — для отримання задовільних економічних результатів було б краще мати набагато менше яблука до початку збирання фруктів нового урожаю. Зокрема, зазначається, що останні запаси деяких сортів яблука врожаю 2021 року будуть розпродуватися до жовтня 2022 року.

Ціни на яблуко минулого сезону були загалом у межах очікувань, але сильно відрізнялися країнами. Наприклад, в Італії ціни були порівняно низькими, а у Франції — порівняно високими.

Поточний сезон буде складним

2022 року площі під яблучними садами суттєво не змінилися. Погода навесні цього року була нормальною у більшості країн ЄС, а ось літо було спекотним, і в окремих країнах відчувався дефіцит вологи. Прогноз WAPA з виробництва яблука на 2022 рік – незначне зростання до 12 млн 168 тис. тонн.

У споживачів буде менше грошей, збільшилися витрати виробництва, стала дорожчою експортна логістика. Також дається взнаки дефіцит людей для збору яблука, зокрема навіть у Польщі. Загалом в ЄС буде як мінімум на 1 млн тонн більше свіжого яблука, ніж ринок ЄС може споживати, зазначають експерти. І це яблуко тиснутиме на ціни.

Оскільки в ЄС споживачі, швидше за все, витрачатимуть більше грошей на оплату енергоносіїв, споживання яблука може знизитися. З огляду на надмірну внутрішню пропозицію ЄС також знизить і імпорт яблука.

Нагадаємо, попри те, що збирання яблука нового врожаю в Україні розпочалося порівняно недавно, відпускні ціни на цей фрукт стрімко знижуються.

Нині українські садівники озвучують ціни на малину в діапазоні 60-120 грн/кг ($1,64-3,28/кг), що в середньому на 27% дешевше, ніж наприкінці минулого тижня. Широкий ціновий діапазон учасники ринку пояснюють різними якісними характеристиками продукції.

У фруктово-ягідному сегменті продовжують дешевшати лохина і чорниця. Знизилися ціни реалізації вишні, сливи та нектарину. Черешня, абрикоси та персики, навпаки, подорожчали. Незначні залишки торішнього яблука призвели до різкого стрибка цін. Також дорожче, ніж минулого тижня, продавалися банани та апельсини.

Ціни на овочі, фрукти і ягоди наразі більше залежать від зміни логістичних маршрутів і вартості пального. Проте, по Україні не спостерігатиметься дефіциту овочевих культур через тимчасову окупацію південних регіонів.

З початку повномасштабної війни в Україні деякі кооперативи перепрофілювалися: з вирощування ягід перейшли на овочі. Саме так вони хочуть допомогти країні вистояти та забезпечити населення продовольством.

Анна Лиса

Джерело: Landlord

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору