Ужгородка

Новини Закарпаття

У Лівані зняли арешт із судна, що перевозить вкрадене рф українське зерно

Рішення фактично заохочує рф до продовження крадіжок на тимчасово окупованому півдні України з почуттям безкарності – МЗС

Міністерство закордонних справ України розчароване рішенням суду Тріполі (Ліван) зняти арешт із сирійського судна Laodecia, яке перевозить крадену рф українську сільськогосподарську продукцію. Попри надані докази, суд не взяв до уваги позицію компетентних органів України, повідомляє пресслужба МЗС.

Україна завжди докладала зусиль задля підтримки продовольчої безпеки Лівану, посівши перше місце серед експортерів аграрної продукції до цієї країни за підсумками 2021 року. Українські поставки продовольства не припинялися навіть після початку повномасштабної збройної агресії рф проти України. Після відкриття українських чорноморських портів перший зерновоз відбув з Одеси саме до Лівану.

Ба більше, враховуючи складну продовольчу ситуацію в Лівані, в координації з українськими власниками незаконно вивезеного вантажу ліванській стороні було запропоновано реалізувати українське борошно та ячмінь за пільговою ціною.

Рішення ліванського суду дозволяє судну Laodecia, яке перебуває під дією міжнародних санкцій через незаконне вивезення вантажів з тимчасово окупованих територій України, безперешкодно покинути порт Тріполі з вкраденим українським борошном та ячменем.

Зазначене рішення фактично заохочує рф до продовження крадіжок на тимчасово окупованому півдні України з почуттям безкарності. Крім того, таким рішенням Ліван фактично підриває власну продовольчу безпеку, відштовхуючи Україну як свого надійного партнера.

“Закликаємо ліванську сторону скасувати рішення щодо знаття арешту із судна Laodecia та вжити заходів задля попередження подальших спроб використовувати Ліван для оборудок із краденими українськими зерновими”, – закликали у МЗС.

Нагадаємо, раніше ліванська влада наклала арешт на судно, завантажене ячмінним і пшеничним борошном, на час розслідування щодо походження вантажу, яке могло бути вкрадене російськими окупантами в Україні.

Пізніше посольство України в Лівані передало ліванській стороні докази того, що на затриманому судні Laodicea знаходиться українське зерно.

Стало відомо, що болгарські виробники зерна протестують проти дешевого імпорту з України. Вони вирішили перекрити дороги та наземні пункти пропуску.

Джерело: Landlord

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору