Ужгородка

Новини Закарпаття

Експорт соняшнику тисне на ціни української олії

З початком повномасштабної війни працює лише три дунайські порти, де спостерігається серйозне підвищення вартості фрахту і страхування

Компанія Delta Wilmar з початку війни експортувала партію соняшникового шроту до Китаю і далі напрацьовує експортні шляхи для відправлення наступних партій. Про це розповів старший менеджер олійних ринків компанії Delta Wilmar Сергій Нєвський під час конференції “Український ринок олійних: оптимістичний чи песимістичний прогноз”, передає Agroportal.

“Сьогодні контейнерна логістика до Китаю складна, адже Україна використовує наразі лише ті контейнери, які приходять з імпортом. Можливості для експорту шроту та олії до Китаю та Індії досить серйозно лімітовані. Те, що ми втратили Panamax-порти, дуже відчутно для української олії. Технічно Україна може відправляти продукцію до Європи, яка забрала велику порцію олії та соняшникового насіння. Але головні ринки цієї продукції — Китай та Індія”, — зазначив Нєвський.

За його словами, з початком війни працює лише три дунайські порти, де спостерігається серйозне підвищення вартості фрахту і страхування. Тому виникає запитання: чи буде вигідно українським експортерам везти продукцію до Китаю та Індії за такого здорожчання логістичної складової?

“Хоча після виходу з Одеси першого судна є великі очікування на порти Чорноморськ та Південний. І є надія повернути ринки Китаю та Індії”, — припустив експерт.

Він розповів, що ціни на олію цього маркетингового сезону залежать від логістики. Ціна на соняшникову олію злетіла цьогоріч до $1900, що призвело до заміни її на інші олії. Також деякі покупці відмовилися від ненадійних ланцюжків постачання.

“Ми вважаємо, що 6 млн т насіння соняшнику буде експортовано до Європи, а раніше це було 200 тис. т. Найбільше насіння йде до Болгарії та Румунії, де воно переробляється. Це серйозно знизить ціни на олію і робить українську олію менш привабливою для найближчих країн-імпортерів. З іншого боку Китай та Індія будуть очікувати на наші постачання. Якщо порти відкриються, ми зможемо відчути більше попиту з цих країн”, — зауважив Нєвський.

Нагадаємо, за попередніми прогнозами через війну Україна посяде 3 місце з виробництва соняшника цього року.

Landlord раніше повідомляв, українці вимушені знижувати експортні ціни на бутильовану соняшникову олію.

KSG Agro розпочинає власне перероблення ріпаку та соняшника.

Анна Лиса

Джерело: Landlord

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору