Ужгородка

Новини Закарпаття

В Україні вирощуватимуть нові сади і ягідники на площі 177 га

Вирощування лохини, чорниці, яблуневих, грушевих садів та ліщини – найбільш актуальні напрями, за якими аграрії подавались на грант

Сади і ягідники на площі 177 га будуть закладені в Україні завдяки новим грантовим програмам, виділення коштів на вказані площі вже погоджено. Вирощування лохини, чорниці, яблуневих, грушевих садів та ліщини — затребувані напрямки, повідомляє Agravery.

Станом на 5 серпня перші 13 грантів для створення або розвитку садівництва, ягідництва та виноградарства в межах урядової програми “єРобота” знайшли своїх власників.

Так, першими в освоєнні нової підтримки бізнесу стали агропідприємства з Одеської, Івано-Франківської, Київської, Львівської, Волинської областей, Чернівецької та Закарпатської областей.

Площі угідь для садівництва заявників варіюються від 1,34 до 25 га, як і суми гранту: від 360 тис. грн до 10 млн грн на одного отримувача. Загальна площа становить 177,39 га на суму 45,8 млн грн.

“Це перші погоджені заявки на гранти з садівництва. Реалізація цих проєктів дасть поштовх до створення робочих місць у сільській місцевості, а також виведе на ринок якісну українську продукцію”, – наголосив Микола Сольський.

Вирощування лохини, чорниці, яблуневих, грушевих садів та ліщини – найбільш актуальні напрями, за якими аграрії подавались на грант.

Основна умова для учасників програми – створення робочих місць згідно з умов Порядку. Крім того, Програма передбачає співфінансування: від 30 % власних коштів забезпечує її учасник, а 70 % – держава. Цими коштами можна оплатити будь-які витрати, які пов’язані з погодженим проектом висадки насаджень.

Нагадаємо, Міністерство аграрної політики та продовольства України видало перші чотири накази про надання гранту для закладки садів та ягідників на загальну суму 16,8 млн гривень.

Так, будь-який український бізнес зможе отримати кредит під 0% під час війни та один місяць після війни, також буде запроваджено масштабну дерегуляцію. Про це повідомив у зверненні президент Володимир Зеленський. За його словами, уряд підготував розширення програми кредитування для підприємців на базі програми 5-7-9%.

Кабінет Міністрів ухвалив низку рішень, які полегшують доступ виробників сільгосппродукції до, зокрема, пального, пестицидів та агрохімікатів в умовах воєнного стану.

У Мінагрополітики роз’яснили умови надання підприємцям грантів для створення та розвитку теплиць.

Кабмін спрямує кошти аграріям на створення садів і теплиць у межах проєкту “єРобота”. Гранти будуть безповоротними.

Кабінет міністрів запустить 8 програм, створених для підтримки бізнесу та збільшення нових робочих місць.

Анна Лиса

Джерело: Landlord

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору