Ужгородка

Новини Закарпаття

Іспанська Renfe перевезе 600 т української кукурудзи з Польщі до Барселони

Це пілотний рейс, за допомогою якого міністерство прагне продемонструвати технічну та економічну доцільність залізничних перевезень зерна залізницею з Лодзі (Польща) до Барселони

Іспанський залізничний оператор Renfe Mercancías відправив до Польщі експериментальний потяг із 25 контейнерів з мішками big bags для перевезення 600 т кукурудзи альтернативним маршрутом в обхід українських морських портів. Про це повідомляє ЦТС.

Відповідний маршрут 9 серпня запустило Міністерство транспорту, мобільності та розвитку міст Іспанії як альтернативу та доповнення до морського транспорту в умовах російської військової агресії проти України.

Це пілотний рейс, за допомогою якого міністерство прагне продемонструвати технічну та економічну доцільність залізничних перевезень зерна залізницею з Лодзі (Польща) до Барселони (Іспанія).

За даними відомства, поїзд пройде шляхом Мадрид-Людвігсхафен-Дуйсбург-Лодзь-Холм, а зворотний шлях проляже маршрутом Холм-Лодзь-Дуйсбург-Барселона. Його протяжність становить приблизно 2400 км. Перевезення плануються між Україною та Іспанією з перевалкою товару в місті Холм, що за 25 км від кордону з Україною.

Іспанський Мінтранс уточнив, що контейнери Renfe Mercancías прибудуть до Холму 22-28 серпня під завантаження українською кукурудзою, де будуть оброблені для подальшої передачі на термінал логістичного оператора Kombiverker у Лодзі. Перевезення між Лодзю та Холмом здійснить польський залізничний оператор DBP.

Після завантаження контейнерів поїзд поїде європейською колією з Лодзі до Барселони. Із зернового термінала в Барселоні товар буде доставлений кінцевому покупцеві. Прибуття пілотної партії до Барселони заплановане на початок вересня.

Читайте також:  Зеленський запропонував країнам G7 створити організацію країн-експортерів зерна

“Перші етапи цього пілотного проекту збігаються з відкриттям українських портів Чорного моря та морських зернових маршрутів під контролем Туреччини, тому пробна поїздка буде здійснена з 600 т кукурудзи, меншим обсягом, ніж спочатку було заплановано. При цьому важливо перевірити життєздатність залізничного рішення з боку Іспанії як підтримки морського транспорту України”, – підсумували в іспанському Мінтрансі.

Пілотний проєкт, орієнтований на аналіз можливостей наземного транспорту як альтернативи морському експорту з України, здійснюватиметься у державно-приватній координації між представниками транспортних та сировинних галузей ЄС.

Нагадаємо, за липень Україна експортувала 2,66 млн тонн зернових, зернобобових, олійних і продуктів їх перероблення, що на 492,7 тис. тонн, або 22,7% більше ніж у червні.

Раніше повідомлялось, урожайність ячменю в “Агротрейді” перевищила планові показники.

Враховуючи середньостатистичні ціни на світовому продовольчому ринку, Україна очікує отримати мінімум $20 млрд за експорт зернових.

Бізнес спільно з урядом України визначили три пріоритети в аграрній сфері під час повномасштабної війни. Про це ідеться у Плані відновлення України, повідомляє пресслужба Європейської Бізнес Асоціації (ЄБА).

Анна Лиса

Джерело: Landlord

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору