Ужгородка

Новини Закарпаття

Фрахтування суден для України подешевшало вдвічі

Зниження ціни позитивно впливатиме на стабілізацію роботи українських аграрних підприємств

Завдяки відновленню роботи українських портів, вартість фрахтування суден до Туреччини знизилася вже вдвічі. Наразі помітна тенденція до зростання цін на експортну агропродукцію. Тим часом витрати на фрахтування суден до Туреччини знизилися вдвічі, а витрати на страхування вантажів – з 4 до 1,5%, повідомляє usm.

Зниження витрат позитивно впливатиме на стабілізацію роботи українських аграрних підприємств, зазначила міністерка економіки України Юлія Свириденко.

Україна поступово нарощує обсяги експорту. У липні українські експортери поставили на зовнішні ринки 2,7 млн тонн зернових, що майже втричі перебільшує показники квітня (1 млн тонн). Наразі триває діалог щодо подовження зарубіжними партнерами квот на вивіз продукції для України.

Нагадаємо, раніше аналітики зазначали, що тарифи на чорноморських маршрутах, ймовірно, будуть підвищуватися — в основному через збереження військових ризиків і зростання вартості страхової гарантії безпеки суден. Такий прогноз наводиться у щотижневому огляді ринку Xclusiv Shipbrokers після укладання зернових угод між Україною, Туреччиною, Росією та ООН наприкінці липня.

До зернової угоди наземні шляхи експорту залишились єдиним варіантом постачання зерна та олії у світ. Тож Укрзалізниця взяла на себе український експорт і одразу після вторгнення почала працювати над розширенням пропускної спроможності західних прикордонних переходів. Станом на 17 травня за поточний місяць, Укрзалізниця перевезла 768,3 тис. тонн зерна, 67, 6 тис. тонн рослинної олії та 63,4 тис. т шроту, макухи та лузги.

Водночас враховуючи середньостатистичні ціни на світовому продовольчому ринку, Україна очікує отримати мінімум $20 млрд за експорт зернових.

Анна Лиса

Джерело: Landlord

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору