Ужгородка

Новини Закарпаття

Повномасштабний напад росії на Україну негативно вплинув на банановий сектор Еквадору

В Еквадорі до кінця червня 2022 року було зафіксовано скорочення експорту бананів на 8% у порівнянні з тим самим періодом 2021 року

Розв’язана росією війна в Україні чинила додатковий тиск на, і без того напружену, глобальну логістику, оскільки брак контейнерів і вартість виробництва, що виросла, є важливими факторами, що впливають на фруктову галузь. Виконавчий директор еквадорської асоціації бананів ACORBANEC Річард Салазар, оцінив вплив війни на експорт бананів Еквадору та окреслив проблеми, з якими стикається галузь.

“Російська агресія в Україні (на рф та Україну припадає 25% всього експорту бананів), що почалася 24 лютого, посилила кризу, яка вже переживала галузь”, – зазначив він, маючи на увазі вже існуючу глобальну логістичну кризу.

Так, економічні санкції проти рф призвели до збитків для економіки країни та ускладнили проведення платежів.

Крім того, економічні санкції торкнулися логістики. У січні, лютому та березні була виявлена ​​нестача місць на експортних суднах і контейнерах. Підвищення цін на фрахт вплинуло насамперед на спотові закупівлі фруктів, пише EastFruit з посиланням на FreshFruitPortal.

У результаті “у зв’язку з економічною кризою, в якій опинилася росія, російські імпортери звернулися до експортерів в Еквадорі з проханням знизити ціну на банани, а дехто навіть розірвав контракти, укладені з низкою експортерів, або перейшов із контрактів на спотові закупівлі”, — уточнив Салазар.

В Еквадорі до кінця червня 2022 року було зафіксовано скорочення експорту бананів на 8% у порівнянні з тим самим періодом 2021 року. Для порівняння, наприкінці 2021 року зареєстроване зниження експорту бананів становило 3% на рік. Ці цифри ясно свідчать про катастрофічний вплив війни експорту бананів з Еквадору.

За словами Салазара, падіння експорту відбулося внаслідок дії різних факторів, зокрема холодної погоди, зниження виробництва та підвищення собівартості виробництва бананів.

Крім того, через високу інфляцію та енергетичну кризу, спричинену війною, з січня по травень 2022 року попит у ЄС знизився на 6,53%.

Зростання експортних витрат, що спостерігалося у 2021 році, продовжилося і в 2022 році, особливо щодо витрат на картон, пластик та забезпечення безпеки. Крім того, історія з забрудненням вантажу наркотиками позначилася на репутації Еквадору та призвела до зниження закупівель еквадорських бананів.

“Тенденція очевидна як на рівні виробництва, так і на зовнішньому ринку, і ми прогнозуємо скорочення експорту на 8% наприкінці 2022 року в порівнянні з експортом у 2021 році”, – резюмував Салазар.

Нагадаємо, Всесвітня асоціація виробників яблук та груш (WAPA) оцінює врожай яблук у країнах ЄС + Велика Британія у 2022 році у 12 млн 168 тис. тонн, що на 2% більше ніж роком раніше. Про це заявив генеральний секретар WAPA Філіп Бінар, під час конференції Prognosfruit 2022, що проходить у Белграді, Сербія.

У фруктово-ягідному сегменті продовжують дешевшати лохина і чорниця. Знизилися ціни реалізації вишні, сливи та нектарину. Черешня, абрикоси та персики, навпаки, подорожчали. Незначні залишки торішнього яблука призвели до різкого стрибка цін. Також дорожче, ніж минулого тижня, продавалися банани та апельсини.

Ціни на овочі, фрукти і ягоди наразі більше залежать від зміни логістичних маршрутів і вартості пального. Проте, по Україні не спостерігатиметься дефіциту овочевих культур через тимчасову окупацію південних регіонів.

З початку повномасштабної війни в Україні деякі кооперативи перепрофілювалися: з вирощування ягід перейшли на овочі. Саме так вони хочуть допомогти країні вистояти та забезпечити населення продовольством.

Анна Лиса

Джерело: Landlord

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору