Ужгородка

Новини Закарпаття

Закупівельна ціна на ріпак може знизитись

Зниження котирувань на ріпак на світових біржах посилює тиск на експортні ціни українського ріпаку

На світових біржах відбувається зниження котирувань на ріпак та канолу, тим самим посилюється тиск на експортні ціни українського ріпаку, що на тлі низького попиту з боку покупців може незабаром розвернути ціни до  низьких рівнів.

Про це повідомляють на сайті Електронної зернової біржі України.

“В Канаді погода сприяє формуванню врожаю каноли, і якщо такі умови протримаються ще кілька тижнів, то ринок відчує значне зростання пропозицій, особливо з огляду на падіння попиту на олійні з боку Китаю”. – йдеться у повідомленні.

За даними аналітиків Exceed Grain (Вінніпег), багато канадських фермерів відмовилися продавати канолу по 900 $/тонн в очікуванні кращої ціни. Але в разі подальшого зниження цін може статися, що фермери та фонди спробують продати свій ріпак одночасно, що обвалить котирування.

“Завдяки активним поставкам з Австралії та початку експорту нового врожаю з України з 1 липня по 14 серпня ЄС імпортував 718,6 тис. тонн ріпаку, що на 65% перевищує відповідний торішній показник”, – повідомляється у джерелі.

Зазначається, що завдяки активним поставкам з Австралії та початку експорту нового врожаю з України з 1 липня по 14 серпня ЄС імпортував 718,6 тис. тонн ріпаку, що на 65% перевищує відповідний торішній показник.

“Завантаження та відправка суден з портів Чорного моря іде низькими темпами, тому трейдери не поспішають відновлювати закупівлю на терміналах. Закупівельні ціни на ріпак з доставкою в порт Одеса чи Чорноморськ залишаються на рівні 15500-16000 грн/тонн, тоді як валютні ціни знизилися до 430 $/тонн на тлі значного перевищення пропозиції над попитом, але трейдери утримуються від купівлі за валюту”, – звітує біржа.

Зокрема на українських елеваторах закупівельні ціни на ріпак за тиждень виросли до 14000-15000 грн/тонн, і в західних регіонах є попит на ріпак із завантаженням у біг-беги для поставок до ринку ЄС. На тлі різкого збільшення пропозицій ціни попиту на поставки DAP Польща, Болгарія, Румунія  за тиждень впали на 20-30 $/тонн до 520-550 $/тонн, проте покупців цікавлять лише поставки у вересні та жовтні.

Наголошується, що збільшення пропозицій ріпаку на світовому ринку посилить тиск на ціни, що призведе до зниження цін в Україні. Тому лише стабілізація роботи зернових коридорів та зниження вартості фрахту може утримати ціни попиту в портах Одеса та Чорноморськ на рівні 450-470 $/тонн СРТ.

Нагадаємо, на думку експертів ринок ріпаку найменше постраждав від військових дій.

Landlord раніше повідомляв, KSG Agro розпочинає власну переробку ріпака та соняшника.

Марковська Катерина

 

 

 

Джерело: Landlord

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору