Ужгородка

Новини Закарпаття

Україна може зіштовхнутись з дефіцитом столового винограду цього сезону

Ранню продукцію вже почали продавати, тепличний виноград – на фінальній стадії залишилося близько 15% прибрати

Ринок столового винограду дещо відрегулювався цього критичного року. По винному – ще ні, оскільки сезон не розпочався, і неясно, якою буде ціна. Про це пише власник ТОВ “Виноград-Одеса” Андрій Гайдай у колонці на AgroTimes.

Ранню продукцію вже почали продавати, тепличний виноград – на фінальній стадії залишилося близько 15% прибрати.

“Якщо пройтися ринками Одеси, то ви не побачите на них білого винограду. Курс валюти піднявся, і турецького винограду ми не маємо, хоча зазвичай кишмиш завозили з кінця липня. Ціни на наш виноград відповідно поповзли нагору. Не лише через долар, але, ймовірно, ще через погодні умови, які вплинули на врожай – град та заморозки”, — зазначив експерт.

Столовий виноград здебільшого вирощується у господарствах населення. Тому зазвичай на полицях супермаркетів пропонують переважно імпортну продукцію. Але не цього сезону. Європейці в Україну свій виноград не постачають, бо у них зняли карантин, і вони споживають усі самі. Виноградар вважає, що в Україні намітився дефіцит винограду на споживчому ринку.

“До нас у господарство божевільна черга на тепличний виноград, хоча ми зібрали небагато – лише 10 тонн. Нині ціна винограду з поля у південних областях у середньому 50-60 грн/кг. Минулими роками була до 30 грн/кг. Якщо валюта зросла в ціні на 30%, виноград подорожчав на 80%”, – поснив він.

Тож чи будуть цього року постачати виноград до Києва, чи він реалізується на місці, експерт висловив сумніви. Херсонщини, звідки були основні постачання, нині на ринку немає.

Довідка. В Україні найбільшу площу виноградних насаджень має Одеська область — 38,95 тис. Га. Це майже половина, 46 % від загальної площі країни. Основними країнами з розвиненим виноградарством є Китай та Японія. Найбільшим виробником вина в Європі є Італія, Франція та Іспанія, на Американському континенті – США та Аргентина. Найбільше столового винограду у світі виробляють Італія, Туреччина, Японія, США та Єгипет.

Нагадаємо, для визначення планового врожаю необхідно аналізувати кількість і якість його за попередній рік, а також силу росту однорічних пагонів на кущах відповідних насаджень.

Раніше Landlord повідомляв, що виноград вирощувати невигідно та українські виробники опинилися в глухому куті. Спостерігається перевиробництво винограду, що призводить до низьких цін на продукцію. В такій ситуації рентабельність виноградного бізнесу падає.

Ситуація у сегменті кавунів загострилася минулого тижня на внутрішньому ринку України.

З початку повномасштабної війни в Україні деякі кооперативи перепрофілювалися: з вирощування ягід перейшли на овочі. Саме так вони хочуть допомогти країні вистояти та забезпечити населення продовольством.

Анна Лиса

Джерело: Landlord

uzhik

uzhik

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Нагору