Ужгородка

Новини Закарпаття

ЄС погодив збільшення експорту української електрики на 20%

Відповідне рішення оператори системи передачі (ОСП) континентальної Європи прийняли 2 вересня 2022 року на засіданні Регіональної групи Континентальна Європа ENTSO-E

Доступний обсяг міждержавних перетинів для експорту/імпорту електроенергії між Україною та ENTSO-E збільшено на 50 МВт в денні та вечірні години доби. Зокрема, з 7:00 до 23:00 (за європейським часом) (16 годин поспіль) – в понеділок-п’ятницю та з 9:00 до 23:00 (за європейським часом) (14 годин поспіль) – в суботу-неділю. В решту годин доби величина доступного перетину залишиться на попередньому рівні. Перший день постачання зі збільшеними обсягами – 5 вересня, повідомляє пресслужба НЕК “Укренерго”.

Відповідне рішення оператори системи передачі (ОСП) континентальної Європи прийняли 2 вересня 2022 року на засіданні Регіональної групи Континентальна Європа ENTSO-E.

Так загальний обсяг доступної пропускної спроможності електромереж між енергосистемами України та ЄС в денні та вечірні години збільшився до 300 МВт, а в нічні залишиться на рівні 250 МВт.

В перший день постачання 5 вересня на аукціонах з доступу до міждержавних перетинів в денні та нічні години він розподілятиметься в напрямку Румунії в обсязі 125 МВт, а Словаччини – 175 МВт. А з 6 вересня – в обидві країни порівну: по 150 МВт вдень і ввечері та по 125 МВт вночі до кожної країни.

Регіональна група вирішила збільшити доступну пропускну спроможність між мережами Україною та ЄС лише в денні та вечірні години, коли рівень споживання традиційно високий. А під час нічного “провалу” споживання величина доступної пропускної спроможності перетинів залишилася без змін.

Для подальшого перегляду обсягу експорту електроенергії з України, ENTSO-E необхідно провести додаткові розрахунки режимів роботи українських АЕС в умовах потенційних аварійних ситуацій в європейській енергосистемі. НЕК “Укренерго” надасть європейським партнерам активну допомогу у фіналізації цього дослідження та подасть ENTSO-E запит на додаткове розширення експортних потужностей ще в поточному місяці.

З моменту пробної синхронної роботи енергосистем України та континентальної Європи 16 березня комерційний обмін електроенергією між Україною та країнами ЄС не був дозволений.

7 червня 2022 року Регіональна група Континентальна Європа погодила поетапне розширення можливостей для експорту та імпорту електроенергії між Україною та сусідніми країнами ЄС за умови впровадження організаційно-технічних передумов.

Довідка. ENTSO-E – європейська мережа операторів системи передачі електроенергії, що об’єднує 43 оператори у 39 країнах європейського континенту. Організація створена у липні 2009 року. Станом на 2021 р. мережа у своїй структурі має 5 галузевих груп, які координують забезпечення безпечної та оптимальної роботи мережі Європи в реальному часі, підтримує та розробляє комунікаційну інфраструктуру, забезпечує координацію захисту критичної інфраструктури, розробляє правила координації, веде класифікацію та оцінку ризиків, займається плануванням та стратегіями розвитку.

Нагадаємо, енергетичний безвіз із ЄС запрацював лише у березні цього року і вже дає перші результати.

Водночас уряд затвердив документ, який визначає, що Україна буде з теплом і зможе спокійно пройти наступну зиму.

Landlord раніше повідомляв, Нафтогаз планує створити державну мережу АЗС.

Усього через три місяці після отримання енергетичного безвізу почався довгоочікуваний експорт української електроенергії в Європу. Потенціал експорту української електроенергії в Європу складає до 2,5 ГВт. За таким сценарієм держава зможе отримувати більш як 70 млрд грн на рік.

Анна Лиса

Джерело: Landlord

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору