Ужгородка

Новини Закарпаття

Експорт меду може скоротитись на 70% — бджоляр

До повномасштабної війни Україна була одним за найбільших експортерів меду до Європи

Попри збитки, завдані галузі бджільництва через військову агресію рф, у 2022 р. в Україні зібрано хороший медовий врожай. Щодо експорту меду, то його обсяги уже суттєво зменшилися. Про це Kurkul повідомили в пресслужбі компанії ТМ “Знатний мед”.

“Обсяг меду, зібраного в Україні цього року, складає 120-140 тис. т.  Щодо експорту, то  перше півріччя було провальним, перспективи у другому півріччі теж не викликають оптимізму: є труднощі із логістикою та проблеми з роботою переробних підприємств. Крім того, багато пасічників не здають мед закупівельникам, сподіваючись на вищу ціну. У порівнянні із минулим роком, обсяги експорту можуть зменшитись на 70%”, — зазначив бджоляр Валерій Курейко.

До повномасштабної війни Україна була одним за найбільших експортерів меду до Європи — загальний обсяг експорту у 2020 р. склав понад 80 тис. т, у 2021 р.  понад 60 тис. т. З початком війни, саме ті області України,  де найбільш розвинуте бджільництво, зазнали шкоди через бойові дії або ж потрапили під тимчасову окупацію — Харківська, Сумська, Луганська, Донецька,  Миколаївська, Херсонська, Запорізька.

Довідка. Україна входить в ТОП світових експортерів меду — так, у 2021 році Україна зайняла 2 місце у світі серед найбільших країн-експортерів меду, серед яких також Китай, Аргентина, Індія та Бразилія.

Нагадаємо, провідна компанія Японії Yamada Bee Company Group, яка виробляє мед, косметичні та лікарські засоби, біологічно активі харчові добавки з прополісу та інших супутніх продуктів бджолярства почала експорт в Японію додаткових обсягів українського меду.

Хмельниччина за час війни експортувала майже 5 000 тонн меду.

Війна негативно впливає на українське бджільництво. У результаті агресії рф, завдано шкоди українському бджільництву — частина пасік зруйнована внаслідок обстрілів, на окупованих територіях деякі пасіки свідомо знищувались російськими військами.

Продукція українських пасічників продається за кордон й під час війни.

20 травня, за ініціативи ННЦ “Інститут бджільництва імені П.І. Прокоповича НААН України”,  ГО “Фундація жінок пасічниць” і за участі Міністерства аграрної політики та продовольства України відбулася онлайн зустріч колег-пасічників, науковців, виробників та урядовців із нагоди Всесвітнього дня бджіл “Бджільництво та війна: виклики та шляхи подолання”. 

До Чернівців переїхало підприємство “Пульс автоматика”, котре виготовляє електроніку для бджільництва. Підприємство знаходилося за 16 км від Харкова — у місті Дергачі.

Українські пасічники взяли участь у 47-му світовому Конгресі “Апімондія” в турецькому місті Стамбул. За представлені на виставці питні меди наша команда завоювала сім медалей (по дві золоті та срібні і три бронзові).

Анна Лиса

Джерело: Landlord

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору