Ужгородка

Новини Закарпаття

Дефіциту гречки та цукру в Україні не буде – Висоцький

Навесні аграрії зреагували на дефіцит гречки й засіяли в 1,5 раза більше площі порівняно з минулим роком

Гречка, ціни на яку стрімко зросли від початку повномасштабного російського вторгнення через розірвання ланцюгів імпорту, має подешевшати в жовтні. Про це повідомив заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький.

Навесні аграрії зреагували на дефіцит гречки й засіяли в 1,5 раза більше площі порівняно з минулим роком.

“Наразі збір гречки тільки розпочався, обмолочено 8% площ, зібрано майже 12,6 тис. тонн. Загалом, очікується зібрати 140 тис. тонн. При тому, що внутрішнє споживання становить 100-110 тис. тонн. Відповідно, Україна повністю забезпечить себе гречкою, ще й сформує резерв. Тому вже в жовтні, коли крупа буде оброблена й поступить до споживача, очікуємо зниження ціни”, – зазначив він.

Що стосується ціни на цукор, то вона суттєво не зміниться. За словами заступника міністра, цього року, попри всі складнощі через війну, аграрії посіяли 180 тис. га цукрового буряка.

“Це дозволяє виготовити близько 1 млн 100 тис. тонн цукру, що повністю покриває його внутрішнє річне споживання. Крім того, внаслідок високого урожаю минулого року, сформовані запаси. Тому дефіциту цукру в Україні точно не буде. Чинників для зростання цін, як мінімум до кінця року, немає”, – пояснив Висоцький.

Така ж ситуація і з виробів з пшениці. Але на формування ціни впливають також логістика, зберігання, ціни на енергоносії та шантаж країни-агресора. Проте наразі підстав для занепокоєння немає.

Висоцький також додав, що в країні продовжується збір урожаю. Почалася кампанія посіву озимих культур. Сім регіонів активно сіють жито та ячмінь.

Нагадаємо, урожай гречки в Україні цього року буде близьким до торішнього, можливо, на 10-15% меншим.

Аграріїв Вінниччини закликають сіяти більше зерна та гречки.

Основними завданнями аграрної науки в умовах воєнного часу є створення умов до забезпечення першочергово стабільного та високого рівня виробництва продовольчої продукції в Україні. Про це повідомляє пресслужба Національна академія аграрних наук України.

У поточному 2021/2022 маркетинговому році (01 вересня 2021 р. – 31 серпня 2022 р.) станом на сьогодні в Україні вироблено 1 450 тис. тонн цукру, що становить 130,5 % виробництва минулого м. р. Виробництво цукру здійснювали 33 цукрові заводи.

Раніше в USDA прогнозували, що в Україні у 2022/23 МР виробництво цукру становитиме 1,1 млн метричних тонн (ММТ), що на 23% менше проти попередньої оцінки.

На фоні війни, в українців спостерігається ажіотажний попит на базові харчові продукти, що своєю чергою може впливати на ріст цін.

Водночас національна асоціація цукровиків України “Укрцукор”, від свого імені та від імені виробників цукру та аграріїв, які вирощують цукровий буряк, звернулась до Міжнародної організації по цукру (ISO) з проханням припинити співпрацю з рф.

Світові ціни на продовольство падають п’ятий місяць поспіль, але все ще майже на 8% вище, ніж рік тому.

Анна Лиса

Джерело: Landlord

uzhik

uzhik

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Нагору