Ужгородка

Новини Закарпаття

Україна зможе зберегти лідерство на світовому ринку олійних культур

Попри війну та логістичні перешкоди через неї, Україна залишається лідером з виготовлення та експорту соняшникової олії

Український агробізнес готовий змінити світовий ринок олійних культур, останнє десятиліття Україна стабільно утримує лідерські позиції серед основних експортерів олійних. Наразі війна підштовхнула виробників до нових революційних рішень, які вплинуть на весь ланцюг постачань, повідомили в Мінагрополітики.

Попри війну та логістичні перешкоди через неї, Україна залишається лідером з виготовлення та експорту соняшникової олії.

“Українські аграрії обирають олійні культури як альтернативу зерновим”, — констатує перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький.

Стеж за новинами у зручному форматі: Підписуйся на наш Twitter 

За його словами, фермери все більше сіють ріпак, соняшник і сою, бо не впевнені у подальшій долі “зернових угод”.

Щобільше, Україна з Польщею вже підписали меморандум щодо будівництва трубопроводу, який транспортуватиме олію з України до Польщі. Новий транспортний коридор має запрацювати вже наступного року та також підштовхує аграріїв переорієнтовуватись на вирощування олійних культур.

Висоцький зауважив, що труба на експорт олії буде потрібна і після війни, оскільки Україна є і залишиться світовим лідером з експорту рослинної олії.  Це довгостроковий проєкт, який змінить ринок. Ідея полягає в експорті рослинної олії з польських портів до третіх країн. Планова потужність – до двох мільйонів тонн олії на рік.

Водночас посівні площі соняшнику зростають не через нову трубу чи війну. Цей тренд спостерігався також до повномасштабного вторгнення рф в Україну.

Відповідно до даних Держстату, площі під цією культурою за останнє десятиліття зросли на понад 30% – із 4,417 млн га у 2010 році до 6,509 млн га у 2021-му. Завдяки цьому, українські аграрії у 2021 році зібрали рекордний урожай соняшника – понад 16,2 млн тонн. Такого показника вдалося досягти завдяки зростанню середньої врожайності культури (до 25,13 ц/га) та вже згаданому збільшенню посівних площ.

Проте, окрім фінансової привабливості тренду, є ще й екологічний аспект. До повномасштабної війни аналітики озвучували прогнози, що кількість атмосферних опадів буде зменшуватися, що своєю чергою може призвести до зростання посівних площ соняшнику – тому, що ця культура, порівнюючи з іншими, досить посухостійка.

Раніше повідомлялось, що у цьому році попри те, що 5 млн га не можуть бути засіяними чи на них неможливо буде зібрати врожай,  Україна може отримати зернових та олійних культур близько 63 млн т. з площі близько 20 млн га. Водночас внутрішній ринок України споживає близько 30 млн т зернових та олійних культур щороку.

Нагадаємо, у серпні показник експорту зернових та олійних культур прогнозували на рівні 4 млн тонн, що становить більш ніж 50% довоєнного рівня.

Навіть в умовах окупації території та замінувань полів Україна зможе забезпечити зерном внутрішній ринок та виділити частку на експорт. В поточному році,  українські аграрії можуть отримати врожай зернових та олійних культур близько 66,5 млн тонн з площі близько 18,8 млн га.

Український агробізнес в умовах російського вторгнення переорієнтовується на інші культури. Вже цієї осені аграрії скоротять посіви зернових на 25-35%, натомість більше будуть сіяти олійні культури.

Анна Лиса

Джерело: Landlord

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору