Ужгородка

Новини Закарпаття

В Україні презентували новий сорт технічних конопель: з них можна робити порох, канати та бронежилети

Цей сорт універсальний щодо використання як волокон, так і насіння

Науковці НААН презентували новий сорт посівних технічних конопель “Софія”. Цей сорт універсальний щодо використання як волокон, так і насіння, інформує пресслужба НААН.

“Фахівці Інститут сільського господарства Північного Сходу НААН України акцентували увагу на розвитку коноплярства в умовах війни та відбудови держави, особливо використання коноплепродукції для військових”, – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що технічні коноплі використовують у виробництві пороху, який не має аналогів у світі.

Крім того, це високоякісна сировина для канатів і парашутів.  Конопляні волокна ні в чому не поступаються синтетичному кевлару, з якого виготовляють бронежилети. Також плити з конопель витримують постріли з бронебійних патронів, водночас, вони легші за кевларові.

“А ще коноплі – це тканина для пошиття натурального, дихаючого і практично “вічноживучого” військового одягу, спідньої білизни, яка відмінно себе зарекомендувала у екстремальних умовах, коли відсутні будь-які засоби гігієни. Окрім того, коноплі — це прекрасний еко-матеріал для будівництва і утеплення будівель”, – розповіли у НААН.

Довідка. Наразі у світі відомо понад 50 тисяч найменувань продукції, яку виробляють з технічних (ненаркотичних) конопель. Безпосередньо у Сумській області є значний досвід виготовлення подібної продукції: конопляного сиру, олії, а, також, екопосуду, шпагату, екокомпозитів на основі конопель. Коноплі в Україні вирощували здавна – конопляна олія та насіння були невіднятною складовою традиційних українських страв. З конопель ткали одяг, готували їжу та виробляли багато інших важливих у господарстві речей.

Нагадаємо, у Сумській області у проєкт вирощування ненаркотичних сортів коноплі інвестували понад 20,7 млн грн.

Раніше повідомлялось, що канадська компанія Eastern Star Biotech запланувала вирощувати технічні коноплі в Хмельницькій області. Інвесторів приваблюють саме коноплі українського походження, оскільки вони особливо цінні за рівнем волокнистості.

Кабінет Міністрів України підтримав законопроєкт “Про регулювання обігу рослин роду коноплі (Cannabis) в медичних, промислових цілях, науковій та науково-технічній діяльності для створення умов щодо розширення доступу пацієнтів до необхідного лікування онкологічних захворювань та посттравматичних стресових розладів отриманих внаслідок війни”.

Канадські вчені стверджують, що COVID-19 можна лікувати канабісом.

Наталія Марченко

Джерело: Landlord

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору