Ужгородка

Новини Закарпаття

Найбільшому виробнику органічної лохини в Україні вдалось експортувати 80% ягоди

З 24 лютого по 2 квітня знаходилося в окупації та зазнало значних інфраструктурних втрат. З 14 тракторів 12 було знищено без шансів на відновлення

У 2022 році компанія Family Garden на Київщині зібрала близько 500 т лохини, 80% з якої відправили на експорт. Основні ринки — країни ЄС (Данія, Нідерланди, Німеччина, Іспанія). Про це розповів генеральний директор компанії Family Garden Іван Гречківський, повідомляє Agroportal.

Стеж за новинами у зручному форматі: Підписуйся на наш Twitter 

Підприємство вирощує ягоду на 155 га, це одна з найбільших плантацій органічної лохини в Європі.

“Наше господарство з 24 лютого по 2 квітня знаходилося в окупації та зазнало значних інфраструктурних втрат. З 14 тракторів 12 було знищено без шансів на відновлення, а один New Holland відстежили за трекером, він знаходиться в Чечні”, — зауважив гендиректор.

Після деокупації в компанії прийняли рішення — максимально швидко відновити діяльність. Цей процес зайняв 1,5 місяця. Головне, що насадження ягід залишилися неушкодженими.

Читайте також: Які українські ягоди найвигідніше експортувати в Китай

“Ще до війни ми замовили обладнання для сортування, фасування, пакування, і в червні нам його поставили. Наступного року прогнозуємо зібрати 600-700 т лохини. Від своїх інвестиційних проєктів не відмовилися. В експорті продовжуємо розвивати напрям ритейлу готової продукції”, — зазначив Гречківський.

Нагадаємо, тренд на органічну продукцію продовжує набирати обертів по всьому світу. Зокрема в Британії і Нідерландах відсоток органічної продукції вже складає 5%, а в Німеччині досягає 15%.

Раніше Landlord повідомляв, що італійські фермери виростили найбільшу у світі черешню. Вага ягоди — 33 грами.

За оперативними даними офіційної статистики, наша країна минулого року зібрала 2235 тис. т плодових і ягідних культур, на 10 % більше, ніж у 2020 році. Загалом виробництво продукції садівництва у 2021 році виявилось одним з найбільших за період.

18 гектарів землі для вирощення городини та ягід цьогоріч виділили 10 лісових господарств Хмельницької області. Ця площа – більша в 5 разів у порівнянні з минулим роком. Посіви ягід та овочів збільшили через війну. Частину зібраної городини використають під час виробництва сухих супів для українських воїнів, решту врожаю продадуть.

З початку повномасштабної війни в Україні деякі кооперативи перепрофілювалися: з вирощування ягід перейшли на овочі. Саме так вони хочуть допомогти країні вистояти та забезпечити населення продовольством.

Анна Лиса

Джерело: Landlord

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору