Ужгородка

Новини Закарпаття

Розрив ціни молока в Україні та ЄС скорочується

Різниця вартості українського сирого молока на споті проти ЄС складає -36%

На поточному тижні цінова ситуація на молочному ринку показує декілька важливих моментів. В Україні бачимо суттєвий ріст внутрішніх цін сухого молока і масла-моноліт, що пов’язано з пристойними обсягами експорту та низькими запасами товарів на складах виробників. Своєю чергою це є одним з факторів зростання попиту на сире молоко, яке відбувається впродовж останнього місяця, повідомляє Інфагро.

Стеж за новинами у зручному форматі: Підписуйся на наш Twitter 

Так, виробництво пари СЗМ/масло в Україні привабливе з урахуванням ціни сировини.

В ЄС тренд інший. Попит на біржові товари низький, на загальний настрій покупців впливає рецесія, обумовлена рекордним падінням споживчого попиту в регіоні. Це зачіпає вже і вартість сировини – на цьому тижні, вперше з травня, спостерігаємо загальне зниження вартості сирого молока на споті в ЄС.

Ціна сирого молока в ЄС лишається вищою за ціну еквівалента сирого молока для пари СЗМ/масло, що свідчить про непривабливість  виробництва пари.

Розрив ціни сирого молока в Україні та ЄС скорочується. Різниця вартості українського сирого молока на споті проти ЄС складає -36% (минулий тиждень -41%), різниця ЕМ СЗМ/масло складає -29% (минулий тиждень -34%).

Довідка. Еквівалент молока (ЕМ) – перерахунок актуальної (спотової) вартості біржових молочних товарів в еквівалент базового кілограма сирого молока, з урахуванням витрат і норм виробництва даних товарів.

Зміни, які вносяться до Вимог стосовно безпечності та якості молока і молочних продуктів, є черговим кроком, що наближає молочний сектор України до вимог європейського законодавства.

Нагадаємо, у серпні ринок сирого молока в Україні почав подавати сигнали активізації. Але динаміка була незначною порівняно з очікуваннями, пов’язаними з різкою девальвацією фіксованого курсу гривні наприкінці липня.

Здорожчання складових собівартості виробництва молока, інфляція та зниження купівельної спроможності зображає всю нестабільність світової економіки та молочного сектору зокрема.

Зростання вартості кормів є великою проблемою для молочних фермерів, оскільки воно становить 70–80% витрат.

В нинішній ситуації експортноорієнтованими продуктами залишається сухе молоко, молочна сироватка, казеїн та вершкове масло.

Ціни на молоко зростають по всьому світу, оскільки війна в Україні загрожує постачанням кормів і добрив для корів.

Кількість пропозицій, розміщених на платформі продовольчої безпеки, вже перевищує тисячу. Серед основних продуктів – крупи, сиро-молочна продукція, соняшникова олія тощо.

Попри ускладнену логістику, в травні загальний експорт молока і згущених вершків склав 1,87 тис. тонн, що на 44% більше ніж у квітні.

Згідно з даними експертно-аналітичної служби Спілки молочних підприємств України, наприкінці літа логістика експорту молочних продуктів в цілому налагодилася.

Анна Лиса

Джерело: Landlord

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору