Ужгородка

Новини Закарпаття

Кирило Шевченко йде у відставку: хто замінить главу Нацбанку

Правління Нацбанку продовжить виконувати свої функції в поточному складі до ухвалення ВР відповідних рішень про звільнення та призначення голови НБУ

4 жовтня Голова Національного банку Кирило Шевченко подав на розгляд Президенту України заяву про відставку. Про це повідомляє пресслужба регулятора.

Він зазначив, що через причини, пов’язаних зі здоров’ям, які не може надалі ігнорувати, Шевченко прийняв для себе складне рішення.

“Я залишаю посаду Голови НБУ. Я звернувся до Президента України з проханням прийняти мою відставку. Дякую Президентові України за виявлену довіру та спільну роботу на користь держави — і в мирний, і у воєнний час. З перших днів в НБУ я був передусім антикризовим менеджером — і виконав свою місію: забезпечив безперебійну роботу фінансової системи в надскладний час повномасштабної війни. Війна стала ще одним важким іспитом для нашої команди та мене особисто — і ми його гідно склали. З початком повномасштабної війни Національний банк:

забезпечив безперебійну роботу фінансової системи,

не допустив паніку на валютному ринку,

зупинив масштабний відтік капіталу заради захисту резервів,

втримав інфляцію на адекватному рівні під час війни,

підставив плече державному бюджету, розуміючи складнощі із залученням коштів під час війни.

 Додатково підкреслю наші зусилля в дипломатичній площині – з одного боку, ми активізували механізми міжнародної фінансової допомоги Україні, з іншого – ініціювали на міжнародному рівні низку рішень, які послабили економіку агресора. На сьогодні НБУ дійсно сильніший, ніж будь-коли, у здатності зустрічати виклики та долати кризи, гідно проходить перевірку війною. І зберігає свою здатність бути основою пост-воєнного відновлення економіки і спрямовувати на це весь фінансовий сектор. Тим, хто прийде після мене, я передаю банківську систему сильною, капіталізованою, стійкою. Вірю в те, що такою вона залишиться і надалі. Я вдячний усій команді НБУ, на долю якої випали найскладніші випробування в історії незалежної України. Я пишаюсь роботою з вами. Вдячний колегам зі всього фінансового ринку. Ми разом утримали працюючу банківську систему під час війни, забезпечили доступ громадян до фінпослуг, тримали фінансову стабільність всупереч найскладнішим обставинам. Це бачать українці, цим захоплюються і цінують наші міжнародні партнери на всіх рівнях. Вдячний нашим міжнародним партнерам за плідну співпрацю і непохитну підтримку нашої країни і її фінансової сфери в такий непростий час. Дякую колегам з Верховної Ради, Уряду та інших державних інституцій за співпрацю і ті конструктивні спільні дії, які спрацювали на благо фінансової системи і країни загалом“, – заявив Шевченко.

До ухвалення відповідних рішень Верховною Радою України про звільнення та призначення на посаду Голови Національного банку, Правління Національного банку продовжить виконувати свої функції та здійснювати управління діяльністю Національно банку в поточному складі.

Своєю чергою голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев зреагував на інформацію щодо відставки. Він назвав Шевченка “людиною, яка втримала гривню, банківську систему, платіжну систему країни коли було найскладніше. Чоловік, що вміє тримати удар”.

Гетманцев вважає відставку глави НБУ “великою втратою для банківської системи та країни в цілому”. Водночас висловив сподівання, що він залишиться в команді.

Нардеп подякував за спільну професійну роботу у найскладніші часи та побажав скорішого одужання.

Народний депутат  Ярослав Железняк зауважив, що найбільш вірогідний кандидат на посаду нового Голови Нацбанку — Андрій Пишний (ексголова Ощадбанку).

За прогнозом нардепа, відставка шляхом голосування у Раді пана Шевченко може відбутися вже на цьому тижні. Проте, чи відбудеться призначення теж найближчими днями, поки невідомо.

Нагадаємо, Національний банк України вжив певні заходи для збалансування валютного ринку та підтримання економіки в умовах війни.

Раніше в НБУ вказали на основні чинники зростання інфляції.

Нацбанк заборонив Р2Р-перекази з гривневих карток на картки фізичних осіб іноземних банків за кордоном.

Анна Лиса

Джерело: Landlord

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору