Ужгородка

Новини Закарпаття

Споживча інфляція прискорюється. НБУ назвав причини зростання цін

Основними чинниками посилення інфляційного тиску залишаються наслідки воєнних дій

Споживча інфляція в Україні пришвидшується. За оцінками Національного банку, зростання у цін у річному вимірі прискорилося до 24,4% у вересні з 23,8% у серпні. Про це свідчать дані  Макроекономічного та монетарного огляду НБУ (жовтень 2022 року).

У повідомленні йдеться, що основними чинниками посилення інфляційного тиску залишаються наслідки воєнних дій та російської окупації, а також ефекти перенесення від корекції курсу гривні.

Крім того, інфляційні очікування надалі погіршуються.

https://bank.gov.ua

За даними НБУ, підвищення офіційного курсу долара до гривні (на 25% у липні), а також обмежене постачання нових партій товарів, значні логістичні витрати бізнесу, вичерпання запасів і погіршення девальваційних очікувань зумовили пришвидшення інфляції.

“Швидше дорожчали і окремі продукти харчування на тлі зростання витрат на їх виробництво і постачання (більшість оброблених продуктів), обмежену пропозицію (м’ясні продукти), зростання вартості імпорту (рис, цитрусові, банани)”, – йдеться в повідомленні.

Стримувало інфляцію розширення пропозиції вітчизняних круп і пального. Завдяки здешевшанню нафти й нормалізації логістики тривало сповільнення зростання цін на пальне. Тарифи на послуги ЖКГ майже не змінилися в річному вимірі.

Нагадаємо, раніше Landlord повідомляв, що інфляція в Україні другий місяць поспіль нижча за прогноз. НБУ пояснив чому.

Раніше Landlord повідомляв, що НБУ заборонив Р2Р-перекази з гривневих карток.

Олександра Марченко

Джерело: Landlord

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору