Ужгородка

Новини Закарпаття

10.10.2022: росія влаштувала терористичні атаки в Україні

10.10. 2022 рік. Запам’ятай, світе, цю дату. Бо українці пам’ятатимуть кривавий понеділок, коли держава-терорист росія влаштувала масовану п’ятигодинну атаку ракетами та дронами-камікадзе. Це була помста за вибухи на кримському мості, які ерефія, стверджують фахівці, сама собі організувала. 

10 жовтня Росія здійснила найбільшу з 24 лютого масовану ракетну атаку проти України. Цього разу держава-терористка навіть не намагалась удавати, що її цілями є воєнні об’єкти, а вгатила прямісінько по об’єктах цивільної інфраструктури.

Із самого ранку вибухи було чутно у Рівненській, Львівській, Тернопільській, Хмельницькій, Дніпропетровській, Житомирській, Полтавській, Харківській, Миколаївській, Сумській, Івано-Франківській, Одеській, Вінницькій, Запорізькій, Київській областях, у Києві…  

Ракетна атака забрала щонайменше 11 життів. 90 людей дістали поранення. У 12 областях та Києві влучили в інфраструктурні об’єкти. Пошкоджено понад 100 об’єктів, із яких 29 – об’єкти критичної інфраструктури.  

Понеділкові атаки росіян продовжили серію ударів по Запоріжжю, які лише минулого тижня забрали щонайменше 43 життя. А ще були удари по Харкову, Донбасу, інших містах та селах України. Абсолютна більшість із них потрапляли в цивільну інфраструктуру, в цивільних людей. То чи не пора нарешті визнати ерефію країною-терористом? 

Кажуть: росія не зупиниться, поки Залужний не постукає в бункер. Але світ повинен допомогти Україні «організувати» цей стук. Виглядає так, що росія йде ва-банк. 70-річному бункерному дідові нічого втрачати, крім свого нікчемного життя. Бо «ваньки», яких він кидає на війну, для нього є ніщо, нуль. Як і вся біомаса росії. 

За даними воєнної розвідки України, масовані ракетні удари по столиці та інфраструктурі росіяни планували з початку жовтня. Військовим частинам стратегічної та дальньої авіації наказали з кремля планувати ракетні удари по Україні ще 2-3 жовтня. Агресор цілями визначив об’єкти критичної цивільної інфраструктури й центральні райони густонаселених українських міст. То до чого тут кримський міст? Ні до чого!

Для масованих ударів по Україні 10 жовтня Росія залучила 11 літаків, кораблі, а також наземні оперативно-тактичні ракетні комплекси «Іскандер».

По цивільній інфраструктурі нашої країни росіяни випустили 84 ракети, повідомили в  Генштабі ЗСУ. Ракетами били з районів Каспійського моря та Нижнього Новгорода. Також росія випустила по Україні 24 безпілотники, з них – 13 дронів-камікадзе. 

«Протиповітряна оборона Повітряних сил у взаємодії з підрозділами ППО Сухопутних військ збила 56 повітряних цілей. 43 – крилаті ракети та 13 безпілотників. Ворог застосував для ударів іранські БпЛА типу Shahed-136 із території Білорусі й тимчасово окупованого українського Криму», – йдеться в повідомленні.

«Сьогодні весь світ укотре побачив справжнє обличчя держави-терориста, яка вбиває наших людей. Не лише на полі бою, але й у мирних містах. Країни, яка прикриває розмовами про мир свою справжню, криваву й злочинну суть і мету. А на всі пропозиції справжнього миру відповідає ракетними ударами», – наголосив президент Володимир Зеленський.

Він підкреслив, що такі дії російських терористів доводять: звільнення України – «єдиний фундамент миру й безпеки» для її жителів. Адже маємо справу з терористами, які намагаються стерти Україну з лиця землі. 

росіяни хотіли створити паніку серед українців та залякати європейську громадськість. Не вийшло.

На ракетні удари росії відреагували в Європі, США, інших країнах. 

Так, президентка Європейського парламенту Роберта Метсола масовані удари рф по українських містах назвала злочином, винних за який обов’язково буде покарано. 

Голова Європарламенту Жозеф Боррель підтвердив, що ЄС продовжує рішуче підтримувати Україну після варварських ударів росії. Нові відповідні рішення ЄС уже в роботі. Боррель обіцяє, що Євросоюз притягне до відповідальності керівництво рф і білорусі.
Естонія готує офіційне визнання росії державою-терористом. Про це заявив  голова зовнішньополітичного парламентського комітету Естонії Марко Міхкельсон. Прем’єр-міністерка Естонії Кая Каллас назвала путіна військовим злочинцем. 

Президент Еммануель Макрон у розмові з Володимиром Зеленським підтвердив зобов’язання Франції збільшити військову підтримку Україні. 

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ засудив російські ракетні удари по Україні. І наголосив: Альянс продовжуватиме підтримувати хоробрий український народ у відсічі агресії Кремля стільки, скільки буде потрібно.   

Глава Держдепу США Ентоні Блінкен запевнив у телефонній розмові з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою, що США продовжить допомагати нашій країні.  

Напередодні до Конгресу США було внесено законопроєкти про визнання росії державою-спонсором терроризм, а також про визнання дій рф в Україні геноцидом. Про це повідомив старший радник Конгресу Пол Массаро. 

Представники міністерств оборони з усього світу зберуться в Брюсселі на термінову зустріч в рамках формату «Рамштайн» на тлі низки ракетних ударів по Україні.

За словами радника голови Офісу Президента України Михайла Подоляка, те, що відбулося в понеділок, абсолютно чітко юридично визначено як масштабний терористичний акт. Адже були масштабні навмисні удари по цивільній критичній інфраструктурі та місцях скупчення наших людей в годину пік, тобто зранку. Ворог бив по центрах багатьох наших міст. Тобто, росія «відкинула будь-яке маскування і веде проти України відверту терористичну війну».

Крім того, цими ракетними ударами Росія прагнула збільшити панічні настрої серед українців і забезпечити тиск на владу, щоб вона все-таки погодилася на переговори й були зафіксовані ультимативні вимоги ерефії.

Масована ракетна атака росіян 10 жовтня – це «фірмовий стиль» нового командувача силами російських військ в Україні. Керує діями окупантів зараз росіянин сергій суровікін, повідомив представник пресслужби Головного управління розвідки Міноборони Андрій Юсов. Цей «стиль» окупант випробував у Сірії – наказував закидати ракетами об’єкти цивільної інфраструктури та цивільне населення.

Але українців не залякати. Ми боремось за свою землю. За життя. За свою країну. У нас сильна воля. Незнищенний дух. Ми, наче ртуть, що лише змінює форму. Ми були, є, будемо…    

Ольга ЧОРНА.

(Фото з відкритих інтернет-джерел).   

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору