Ужгородка

Новини Закарпаття

Українські євреї закликали Ізраїль надати системи ППО

Українська влада неодноразово зверталася до Ізраїлю з проханням надати системи ППО для захисту від російських дронів та ракет, але поки що так і не дочекалася від країни конкретних дій. Єрусалим продовжує зберігати нейтральну позицію щодо російської агресії, чим, зокрема, викликає розчарування серед українських євреїв. Вони звернулися до посадовців Ізраїлю із закликом «стати на світлий бік історії» та допомогти Україні перемогти ворога зброєю. Про це йдеться у колективному зверненні, яке опублікував на сторінці у Facebook співпрезидент Асоціації єврейських організацій та общин (ВААД) України, дисидент Йосиф Зісельс.

Ініціатори звернення наголошують, що починаючи з 24 лютого, на території України від російських обстрілів продовжують страждати не лише українці, а й місцеві євреї та їхні культурні пам’ятки. 

«Євреї України страждають від бойових дій, окупації та воєнних злочинів російської армії, так само як і весь український народ, органічною частиною якого вони є. Десятки тисяч євреїв були змушені виїхати, сотні загинули. Переважна більшість із них — мирні громадяни, наздогнані російськими ракетами, бомбами та снарядами у власних будинках, дорогою на роботу, під час евакуації», — сказано у зверненні.

Автори закликають владу Ізраїлю змінити позицію нейтралітету стосовно Росії і об’єднатися із західними союзниками, які підтримують Київ.

«Ми усвідомлюємо міркування безпеки, якими змушені керуватися відповідальні лідери вашої країни. Але ми вважаємо логіку, яка призвела до обурливої бездіяльності уряду, не лише аморальною, а й невиправданою. Намагання не розгнівати Росію нічим не відрізняється від спроб задобрити терористів. І Україна, і Ізраїль чудово знають, чим загрожує подібна лінія поведінки», — йдеться у публікації. 

Українські євреї зазначають, що не очікували від Ізраїлю настільки пасивною реакції на злочинне вторгнення РФ в Україну. Вони закликали місцеву владу надати ЗСУ системи ППО та «стати на світлий і справедливий бік історії».

Раніше Володимир Зеленський закликав Ізраїль чітко визначитися з позицією щодо війни Росії проти України.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору