Ужгородка

Новини Закарпаття

Цього року Україна найбільше імпортувала ягоди та плоди

Основними постачальниками агропродовольчої продукції в Україну, як завжди, є держави Європейського Союзу

За даними Державної митної служби, у січні-серпні 2022 року в Україну ввезли агропродукції на 3977 млн дол. США. Це на 22 % менше, ніж за 8 місяців минулого року, поінформував старший науковий співробітник відділу економіки аграрного виробництва та міжнародної інтеграції Національного наукового центру “Інститут аграрної економіки” Богдан Духницький, пише SEEDS.

Стеж за новинами у зручному форматі: Підписуйся на наш Twitter 

Основними постачальниками агропродовольчої продукції в Україну, як завжди, є держави Європейського Союзу. Обсяг імпортного постачання з цього регіону становив $2,176 млрд, тобто майже 55% закупівель.

У країнах Азії Україна закупила продовольства на $754 млн. (19%), у країнах Латинської Америки – на суму $256 млн. (6%), а в Африці – $148 млн. (4%).

Постачання цих чотирьох регіонів покривають понад 4/5 всього українського імпорту продукції АПК.

Рейтинг основних постачальників продовольства до України зазвичай очолює Польща ($590 млн). До першої десятки цього переліку увійшли Туреччина ($339 млн), Німеччина ($294 млн), Італія ($226 млн), Нідерланди ($185 млн), Франція ($166 млн). ), Норвегія ($131 млн), Сполучені Штати Америки ($121 млн), Китай ($118 млн) та Іспанія ($111 млн).

Сумарно вони забезпечують понад 57% українського аграрного імпорту.

Товарна структура імпорту продовольчої продукції в Україну вже кілька років залишається без істотних змін. Нинішнього року зростання вартості закупівель фіксується лише щодо овочів та залишків переробної промисловості, зазначає експерт.

Найбільша частка закупівель закордонних продуктів припадає на плоди та ягоди. Імпорт продукції цієї групи продуктів за 8 місяців поточного року становив $398 млн. Серед товарів – лідерів за обсягами закупівель – традиційно риба та морепродукти. Їхній імпорт за січень-серпень 2022 року склав $362 млн. Значно – більш ніж на 40 % – збільшилася вартість закупівлі овочів. За цей період вона становила $263 млн.

Насіння та плоди олійні, переважно соняшнику для сівби, за січень-серпень 2022 року імпортували на $264 млн.

Нагадаємо, Рейтинг основних постачальників продовольства в Україну звично очолює Польща (590 млн дол. США).

Раніше Landlord повідомляв, що імпорт свинини збільшився через обмежену пропозицію на внутрішньому ринку.

З 1 листопада 2022 року припиняється імпорт до України іноземної продукції з етикетками Cognac/”Коньяк”, що не відповідають технічним умовам для цього найменування, відповідно до Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

За 8 місяців 2022 року найбільша частка – 10% – у структурі закордонних постачань сільгосппродукції в Україну припала на продукцію групи “Плоди та горіхи”.

Анна Лиса

Джерело: Landlord

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору