Ужгородка

Новини Закарпаття

ЗСУ опанували більше західної зброї, ніж армії деяких країн НАТО і успішно ведуть «перемовини» з росією на полі бою

Війна дала багато уроків українцям. Навчила виживати у буквальному сенсі цього слова. Ділитися останнім ковтком води та шматочком хліба. Відчувати чужий біль. Жити одним днем. А наші військові за час повномасштабної війни опанували більше західної зброї, ніж армії деяких країн НАТО. Українська армія з міфу перетворилася у легенду.     

Скільки зброї надійшло в Україну з країн НАТО? За підрахунками видання Forbes, країни Альянсу передали Україні менше, ніж 5% своєї зброї, у тому числі 1,2% бронетехніки, 4,2% артилерії, 0,6% авіації. Ймовірно, якби Альянс поставив ЗСУ більше зброї, закінчити війну можна було б швидше.

Найбільший постачальник – США – передали понад 1140 одиниць. Але щодо своїх запасів зброї – це 0,7% усієї бронетехніки, яку має країна.

До найбільш озброєних країн НАТО належать Туреччина, Греція та Румунія. При цьому Туреччина Україні не допомагає, а лише продає БПЛА Bayraktar та бронетранспортери BMC Kirpi.

Фактично, найменше допомагають Греція, Румунія та Туреччина.

Румунія є найбільшим оператором MLRS М270 у Європі – 54 системи. Проте Україні не було поставлено жодної. Поставили тільки боєприпаси та стрілецьку зброю.

Найбільше допомогли Україні країни Балтії, Чехія, Польща та Словаччина, поставивши від 10% до 15% своїх озброєнь. Великобританіяпередала 20% своєї артилерії, США – лише 2%.

Потреба в артилерії в України залишається найгострішою. За словами високопосадовця Міноборони США, показники споживання у цій війні високі: Україна щодня випускає 4-7 тисяч артилерійських снарядів, а росія – 20 тисяч.

Залишається фактом і те, що Україна зараз, можна сказати, воює з трьома країнами – росією, іраном та білоруссю. Днями в ірані нарешті таки визнали, що постачали росії дрони-камікадзе. Але, мовляв, ще до повномасштабного вторгнення рф в Україну. Знаємо «чесність» іранців…

Цікавий факт від аналітиків YouControl про іранський бізнес в Україні. Вони виявили 863 компанії з іранським капіталом. 661 з них працює у Києві. 39 – на Харківщині. 31 – на Одещині. 23 – у Київській області. В інших регіонах працюють від 17 таких компаній – до однієї. І лише в двох областях зовсім не виявили іранського бізнесу – на Тернопільщині та Чернівеччині.

І ще про зброю. Вдруге заборонила Німеччині передати Україні боєприпаси до танків Gepard Швейцарія, посилаючись на свій нейтралітет щодо відносин рф та України. Тому голова комітету німецького Бундестагу з питань оборони Марі-Агнес Штрак-Ціммерман закликала переглянути ланцюги постачання озброєнь. За її словами, Німеччина більше не може бути залежною від подібних вето. «Що станеться, коли на Німеччину чи одну з країн НАТО нападуть, а боєприпаси, виготовлені у Швейцарії, не поставлятимуть через цей «нейтралітет»? – наголосила вона.

З точки зору політики безпеки світ змінився із 24 лютого. Та, вочевидь, не для всіх… 

Пам’ятаємо фразу: «закрийте небо над Україною!». Вона актуальна. І буде на часі завжди, оскільки маємо під боком навіженого сусіда.   

Так ось, за найскромнішими оцінками, ЗСУ буде потрібно не менше 50 ракетних комплексів Patriot і не менше 200-300 ЗРК NASAMS, щоб прикрити всю територію України від крилатих ракет.

Могли б допомогти в цьому і американські винищувачі F-16. Їх США має багато. Можна було б передати хоча би 100 літаків Україні, зазначають експерти. Як пише Forbes, це питання особливо актуальне на тлі інформації щодо наміру ірану поставити в рф крилаті та балістичні ракети Fateh-110 і Zolfachar, а також потужніші ударні дрони Arash-2. Ця загроза має найвищий рівень небезпеки, оскільки існуючі засоби ППО і ПРО не здатні збивати іранські балістичні ракети з боєголовкою, що відокремлюється. Але союзники поки що не погоджуються передавати Україні літаки. Танки, до речі, також.

Обнадіює те, що невдовзі посилять нашу армію й стануть на захист українського неба нові ППО NASAMS і Aspide. Ці сучасні системи нам передали Іспанія та США. ЗРК NASAMS є норвезько-американською розробкою, тож Норвегія також доклалася до цієї суттєвої допомоги Україні.

NASAMS – це зенітно-ракетна система з американським радаром, яка може випустити 72 ракети за 12 секунд і збиває літаки, гелікоптери та крилаті ракети. Її використовують 12 країн світу. США взяли її на озброєння як один з видів захисту Білого Дому.

Spada Aspide є сухопутним ЗРК малої дальності для протиповітряної оборони визначених районів або об’єктів. Комплекс може застосовуватися проти літаків, вертольотів, а також літальних апаратів, що пілотуються дистанційно, включаючи ракети класу «повітря-земля». Залежно від модифікації, Aspide дозволяє стежити за повітряною обстановкою в радіусі до 20 км.

Крім того, за словами речника командування Повітряних сил ЗСУ Юрія Ігната, в Україні ще очікують на поставку таких систем ППО як: Hawk, NASAMS, Aspide та Crotale.

Тепер постає нова загроза – росія домовилася з іраном щодо придбання балістичних ракет. У командуванні Повітряних сил кажуть, що в Україні суттєво бракує засобів, за допомогою яких можна збивати ці ракети.

Існує небезпека, що росія зможе подвоїти атаки на Україну після того, як іран надасть їй свої ракети, заявив представник Головного управління розвідки Міноборони Вадим Скібіцький. І додав: у росії залишилося близько 120 крилатих ракет «Іскандер» та близько 40 гіперзвукових ракет «Кинжал». Тобто у росіян суттєво зменшилися запаси високоточних ракет. Однак балістичні іранські ракети Fateh-110 і Zolfaghar можуть дозволити ворогу посилити терор проти мирних українців.

Іранські ракети здатні вражати цілі набагато швидше, ніж ракети «Іскандер», тому Скібіцький наголосив: Україні необхідна зброя для протидії балістичним ракетам. Із цим може впоратися американська система Patriot. Також нашим воїнам необхідні ракети ATACMS для ударів по командних центрах ворога. Проте Вашингтон не бажає надавати ці ракети Україні, боячись, що наші війська використають їх для ударів по російській території.

Та нам би зараз своє відбити в росіян. Особливо Херсон. НАТО, зокрема, вважає, що перемога ЗСУ в Херсоні матиме не лише військове значення, а й дипломатичне, оскільки поразка рф у великому населеному пункті на шляху до Криму може розпочати реальні мирні переговори з москвою. Тобто повністю змінити хід війни. І хоча перемовини не приведуть одразу до закінчення війни, проте можуть продовжити дію «зернової угоди» та припинити вогонь.

І ще. Україна погодила із США, що вважати перемогою у війні. Наша країна має чітке бачення цього. План включає повну деокупацію усіх територій України (пазом із Донбасом і Кримом), виплату репарації росією та міжнародні гарантії, які не дозволять рф напасти знову. Водночас країна-агресорка висуває неприйнятні умови для переговорів. Тому «перемовини» веде ЗСУ. На полі бою. Уже дев’ятий місяць. І доволі успішно.

Попереду ще багато випробувань, болю і втрат. Але ми обов’язково переможемо. Бог у поміч нашим воїнам…

Ольга ЧОРНА.

(Фото з відкритих інтернет-джерел).  

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору