Ужгородка

Новини Закарпаття

Система місячного планування УЗ створює критичну невизначеність аграрного ринку – думка

Аби вивезти зерно у листопаді, треба почати планувати перевезення ще у жовтні. Але це неможливо.

Застосована АТ “Укрзалізниця” система планування з одномісячним горизонтом для експортних перевезень зерна унеможливлює добросовісне виконання аграріями експортних контрактів та, зрештою, негативно позначиться на роботі самої УЗ. Скорочення навантаження на початку листопада пов’язане саме з недоліками планування перевезень, яке відбувається в ручному режимі та не стикується з провізними планами та спроможностями іноземних перевізників, зазначив експерт логістики, радник глави правління “Укрзалізниці” Юрій Щуклін, передає usm.

Стеж за новинами у зручному форматі: Підписуйся на наш Twitter 

Вузьким місцем експортної логістики в листопаді стали вже не вагони, і не транскордонні переходи, а “плани” обсягів перевезень (дозвіл аграріям, елеваторам, трейдерам включити у свою місячну діяльність реалізацію своєї продукції її відвантаження на експорт та отримання коштів на своє існування), які УЗ розподіляє в ручному засекреченому режимі та доводить до відома власників вантажів у пізні терміни.

Так, якщо плани відвантажень на листопад “Укрзалізниця” підтверджує і доводить 1 листопада, то початок передачі вантажу іноземному перевізнику технічно можливий лише з 18-20 листопада. Відтак іноземний перевізник неспроможний поглинути той обсяг вантажу, що “підтверджував” на вимогу УЗ обробити протягом всього місяця, за ті 10 днів, що залишились до його кінця.

Аби вивезти зерно у листопаді, треба почати планувати перевезення ще у жовтні. Але це неможливо. Бо “Укрзалізниця” чекає, коли й та невиробнича частина “ринку”, яка добросовісно її підтримує в консервації минулого, заявить про свої наміри, коли всі конкуруючі іноперевізники прокинуться і вирішать, чи будуть працювати, та вишикуються в велику чергу, сформують нездійсненний попит та “пропозиції” по його подоланню.

Лише 1 листопада перевізник одержує відповідь “Укрзалізниці”, що є можливість їхати та продавати, і лише 2 листопада може починати шукати вагони під свій вантаж і планувати роботу елеваторів.

“За п’ять-десять днів вагони до вас приїдуть, ви їх завантажуєте, оформлюєте на митниці. І в кращому випадку вони вирушать в бік кордону 12 листопада, а до іноземного перевізника доїдуть 20 листопада. І саме в цей день керівник комерційного напряму УЗ буде дорікати — чому ж ви, аграрії, не виконуєте своїх місячних планів?”, — зазначив Щуклін.

Річ у тому, що, аби виконати план листопада, аграрій має отримати підтвердження від УЗ ще в жовтні. Тоді до 20 числа він знайде вагони, встигне їх завантажити та замитнити, і 1 листопада зможе відправити. Або аграрії вимушені купляти вагони “Укрзалізниці”, які мають преференції в планах, можуть бути негайно подані в “точні дати” першої декади.

“Тож коли укладати експортний контракт? До підтвердження планів, щоб його не виконати через стислий час, чи після підтвердження – щоб гарантовано втратити гроші, переплативши за термінове знаходження вагонів? Це замкнене коло”, — пояснює радник глави правління УЗ.

Другим чинником, що не дає змоги ефективно стикувати приймання українських вантажів іноземними перевізниками, є бажання та нав’язування всім без винятку, ще радянської технології  формування УЗ поїздів “за готовністю”. Вона дозволяє перевозити одним складом велику кількість вагонів, проте номенклатура вантажів та час їх прибуття на кордон часто не відповідають ниткам графіків іноземних перевізників.

Посадовці УЗ відверто маніпулюють, звинувачуючи у всіх проблемах іноземних перевізників і жонглюючи показниками, як нібито покращилось обслуговування  аграріїв; тож вони мають погодитися з карколомним здорожчанням вагонної складової. Мовляв, УЗ готова привезти до західного кордону ще більше, але чомусь іноземні перевізники не готові в повному обсязі приймати ці вантажі.

Насправді ж технологія планування така, що між УЗ та іноперевізниками немає жодних зобов’язань. Вона не враховує жодних ниток графіка, за якими їздять поїзди в ЄС. Не іноземний перевізник спричиняє чергу та порушення терміну доставки, а стара радянська система організації перевезень за готовністю, яка не передбачає нічиїх інтересів, окрім УЗ.

Радник Голови правління УЗ прогнозує, що небажання державного перевізника впровадити відповідальне наскрізне планування перевезень із відкритим на кілька місяців горизонтом планування, в підсумку, негативно вплине на становище самої “Укрзалізниці”.

Аграрії взагалі не мають жодних важелів управління своїм виробничим циклом, що має завершуватися продажем продукції. “Укрзалізниця” категорично обрізає можливість заздалегідь щось спланувати та продати. Посадовець УЗ аргументує: зміни неможливі, так написано у правилах, у нас такий порядок.

“Значить, вони оберігають той порядок, що не дозволяє вижити аграріям? Це абсурд, що державний перевізник разом із так званим “ринком” посередників, що його підтримують, відбирає в аграріїв частину грошей, і, прикриваючись якимось “порядком”, не дозволяє нічого змінити”, — додав Щуклін.

Це все критично посилює невизначеність аграрного ринку, який вже болісно зреагував на перспективу втрати “зернових коридорів”. Рішення заробити користуючись з аграріїв – фатальна помилка, яка загубить і галузь, і перевізника. Саме зернові вантажі сьогодні є основним донором життєздатності УЗ. Адже інші вантажі нечисленні, а металургійні —  не дають їй заробити, вони тільки покривають витрати. Без аграрного ринку “Укрзалізниця” не зможе існувати, у неї вичерпався перелік інших джерел.

Нагадаємо, АТ “Укрзалізниця” планує реалізувати три проєкти щодо діджиталізації вантажних перевезень у 2022 році.

Після чергових торгів на послуги використання вагонів-зерновозів “Укрзалізниці” ціна зросла майже у 10 разів.

Раніше Міністерство інфраструктури України погодилося з пропозицією “Укрзалізниці” про підвищення тарифів на перевезення вантажів на 70%.

Попри всі заходи з покращення зернової логістики, весь об’єм зернових та олійних вивезти у бажані терміни не вдасться. Експорт буде розтягнений у часі, тому потрібно працювати над можливостями довгострокового зберігання продукції. По це заявив перший заступник міністра агрополітики Тарас Висоцький.

АТ “Укрзалізниця” у жовтні 2022 року збільшила перевезення вантажів порівняно з попереднім місяцем на 3,3% — до 12,06 млн тонн.

Анна Лиса

Джерело: Landlord

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору