Ужгородка

Новини Закарпаття

Столове виноградарство Молдови для України становить цікавий досвід

В Україні наразі превалює “сортове неподобство”

2 листопада у Кишиневі Федерація сільгоспвиробників Молдови (FARM), Європейський Банк реконструкції та розвитку (EBRD), Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (FAO) організували Міжнародну конференцію “Столовий виноград України 2022: досвід Молдови”. Лейтмотивом форуму стало питання, винесене у заголовок презентації одного зі спікерів — Тетяни Шмаглюченко, співвласника та менеджера компанії “Шаленi Долі”: “Чому Україна залишається нетто-імпортером столового винограду, тоді як сусідня Молдова експортує його до 80 тис. тонн на рік?”, передає портал EastFruit.

Стеж за новинами у зручному форматі: Підписуйся на наш Twitter 

Як пояснив експерт проєкту PCRR/USAID Андрія Ботезату, згадані 80 тис. тонн – це найкращий показник експорту молдавського винограду, досягнутий досить давно – у 2017 році. Останні кілька років країна експортує трохи менше, або трохи більш як 60 тис. тонн винограду. У цьому основний період зовнішніх поставок посідає вересень-листопад. Фахівці неурядових організацій виноградарів протягом останніх двох-трьох сезонів орієнтують фермерів та трейдерів продавати виноград незабаром після збирання, коли він є найсвіжішим і найпривабливішим для споживача. Мабуть, рекомендації сприймаються операторами ринку.

Але п’ятиріччя тому багато хто з них намагався “продавати виноград як яблука”, тобто – у грудні-лютому. Благо, виноград основного експортного сорту “Молдова” за умови правильної підготовки до закладки у фруктосховища та оптимальних умов зберігання зберігає більш-менш нормальні споживчі властивості аж до кінця зими. “З прицілом” на таку стратегію продажів не надто вибагливим російським та білоруським споживачам, молдавські виноградарі зараз встигли придбати власні фруктосховища (зазвичай невеликими, до 500 тонн). Це не дуже притаманно світовому виноградарству.

Як зазначив у своєму виступі на конференції економіст інвестиційного департаменту FAO Андрій Ярмак, донедавна завдяки активному експорту столового винограду з країн південної півкулі європейські виноградарі не мали великої потреби інвестувати в інфраструктуру зберігання. Забігаючи наперед, можна відзначити, що в цьому полягає одна з відмінностей молдавського столового виноградарства від українського виноградарства.

У попередні роки до 60-65% експорту винограду із Молдови припадало на ринки СНД. Навіть у 2022 році, попри те, що російський ринок випав з поля діяльності молдавських експортерів, на самому початку маркетингового сезону, на частку СНД припало близько 46% постачання винограду (значна їхня частка припала на Казахстан).Але й на Євросоюз зараз припало близько 38% експортних продажів молдавського винограду. Загалом за період вересень — жовтень Молдова експортувала майже 20 тис. тонн винограду. На думку Ботезату, це непоганий попередній результат для нинішнього, загалом дуже важкого сезону.

Згідно зі статистичними даними, зараз загальна площа плантацій столового винограду в Молдові становить 17,9 тис. га, з яких 5,1 тис. га обробляється сільгосппідприємствами, 12,8 тис. га – фермерськими господарствами та домогосподарствами. Понад 50% виноградників зосереджено у п’яти районах південної зони країни. Хоча в Молдові офіційно зареєстровано або перебуває у процесі тестування у виноградарських господарствах до 150 сортів винограду, у структурі столового виноградарства країни значна частка припадає лише на п’ять сортів: “Молдова” — 34%, “Кардинал” — 15%, “Віоріка”. 7%, “Кодрянка” – 5%, “Мускат Гамбурзький” – 3%. Вони залишають основу виноградного експорту Молдови.

В Україні, як висловилася Тетяна Шмаглюченко, превалює “сортове неподобство” (мабуть, як “крайня форма” різноманітності). У держреєстрі налічується 56 сортів столового винограду, зокрема сім із них внесено за останні три роки, що, мабуть, добре – рух у правильному напрямку. Але погано те, що виноградарі важко асоціюються і спільно формують великі партії винограду гомогенної якості й сортового складу. При тому, що Україна виробляє чимало винограду (236 тис. тонн – 2019, 103 тис. тонн – у 2021), у супермаркетах переважає імпорт.

Довідка. В Україні найбільшу площу виноградних насаджень має Одеська область — 38,95 тис. Га. Це майже половина, 46 % від загальної площі країни. Основними країнами з розвиненим виноградарством є Китай та Японія. Найбільшим виробником вина в Європі є Італія, Франція та Іспанія, на Американському континенті – США та Аргентина. Найбільше столового винограду у світі виробляють Італія, Туреччина, Японія, США та Єгипет.

Нагадаємо, Україна відновлює членство в Міжнародній організації виноградарства та виноробства (International Organisation of Vine and Wine), до якої входила з 1997 по 2008 роки.

Ринок столового винограду дещо відрегулювався цього критичного року. По винному – ще ні, оскільки сезон не розпочався, і неясно, якою буде ціна.

Раніше Landlord повідомляв, що виноград вирощувати невигідно та українські виробники опинилися в глухому куті. Спостерігається перевиробництво винограду, що призводить до низьких цін на продукцію. В такій ситуації рентабельність виноградного бізнесу падає.

З початку повномасштабної війни в Україні деякі кооперативи перепрофілювалися: з вирощування ягід перейшли на овочі. Саме так вони хочуть допомогти країні вистояти та забезпечити населення продовольством.

Анна Лиса

Джерело: Landlord

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору