Ужгородка

Новини Закарпаття

На Черкащині завдяки урядовій грантовій програмі закладуть сад із лохини

На 10 гектарах власної землі фермер планує закласти сад

Олександр Шварцман – один із 50 учасників грантової програми з розвитку садівництва. Родом із Черкащини. Він в агросекторі вже 8 років, але закладка саду для нього — перший досвід. Раніше займався вирощуванням кукурудзи, сої, соняшника. Але після того, як три роки тому побував на одному господарстві, — лохинному полі — загорівся ідеєю закласти сад із нею, передає пресслужба Мінагрополітики.

Чому лохина? Тому що процес її вирощування, за словами Олександра, потребує творчого підходу, впровадження таких новітніх рішень, як цифровізація та роботизація. Пояснює, що сад не потребує великої техніки, як, до прикладу, кукурудза, на яку впливає погода, і ціни на яку постійно коливаються. Із садом простіше в плані й обробітку, і доходу на невеликому клаптику землі.

На 10 гектарах власної землі фермер планує закласти сад.

Стеж за новинами у зручному форматі: Підписуйся на наш Twitter 

“Самостійно зробити це коштів не вистачало, тож грант допоміг реалізувати ідею, яка вже витала в моїй голові кілька років”, — каже господар.

До своєї фермерської діяльності Олександр працював 10 років на державній службі. За першою освітою він юрист, але за цей час встиг отримати ще дві вищі: магістра державної служби та агрономіста.

До нової сфери діяльності фермер готовий, як то кажуть, сповна: підкований юридично, розуміється на аграрній справі та співпраці з державним сектором.

Джерело: Мінагрополітики

Як відомо, за умовами програми по напряму садівництва площі угідь для розвитку чи створення саду мають варіюватися від 1 до 25 га. Також серед основних вимог програми є створення робочих місць згідно з умовами, які передбачені в Порядку надання коштів. Крім того, проєкт передбачає співфінансування: від 30 % власних коштів забезпечує її учасник, а 70 % – держава. Цими коштами можна оплатити будь-які витрати, які пов’язані з погодженим проєктом висадки насаджень. Детальніше – тут.

У напрямку теплиці гранти надаються на будівництво однієї модульної теплиці орієнтовною площею 2 гектари (від 1,6 до 2,4 га) відповідно до типового проєкту. Кількість створених робочих місць має бути не менше 14 на 1 га. Заявка на створення теплиць повинна містити проєкт модульної теплиці. Відповідно до пункту 4 порядку надання грантів для створення або розвитку тепличного господарства, що затверджений постановою КМУ від 21.06.2922 № 738, гранти надаються для будівництва модульної теплиці відповідно до типового проєкту. Типовий проєкт модульної теплиці затверджений наказом Мінагрополітики від 06 липня 2022 № 428, з яким можна ознайомитися за посиланням.

Вичерпна інформація з умовами та правилами подачі заявки для отримання:

  • гранту на сад – тут;
  • гранту на теплиці тут.

Нагадаємо, щотижня кількість учасників грантової урядової програми зі створення садів та теплиць зростає, приймання заявок на отримання гранту продовжується. Так, на початок листопада учасниками проєкту зі створення саду стали 50 підприємств, із розвитку теплиць – 4.

Днями Міністерство аграрної політики та продовольства України підписало перший наказ щодо надання гранту в рамках урядової програми “єРобота” зі створення або розвитку теплиць. Учасником проєкту стало агропідприємство із Дніпропетровщини, сума погодженого гранту становить 7 млн грн, площа на якій зводитиметься теплиця складає 1,6 га.

Анна Лиса

Джерело: Landlord

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору