Ужгородка

Новини Закарпаття

В Україні майже не лишилося шкіл, де б вивчали російську мову та літературу

Про це повідомляє “Нова українська школа”, посилаючись на дані обласних департаментів освіти. 

У Вінницькій, Волинській, Дніпропетровській, Івано-Франківській, Київській, Львівській,

Миколаївській, Одеській, Полтавській, Рівненській, Сумській, Тернопільській, Хмельницькій, Черкаській, Чернівецькій та Чернігівській областях відсутні заклади дошкільної та загальної середньої освіти, у яких навчальний процес здійснюється російською мовою.

Також у цих областях (крім Одеської) “російську мову” та “російську літературу” не викладають у школах ні як основну навчальну дисципліну, ні як факультатив.

У навчальному закладі Онуфріївської селищної ради Кіровоградській області 111 дітей вивчають російську мову як предмет.

Департамент освіти Одеської області, посилаючись на право вибору індивідуальної освітньої траєкторії (частина 1 статті 53 Закону України “Про освіту”), повідомляє, що в області: 

  • до основних предметів “російська мова та читання” входять в 1 ЗЗСО приватної форми власності (Одеський приватний навчально-виховний комплекс “Дошкільний навчальний заклад – загальноосвітня школа І–ІІІ ступенів “Гармонія-ХХІ століття” Одеської області). Там російську вивчає 10 учнів;
  • факультативні заняття з російської мови та літератури відбуваються в 3 школах комунальної форми власності Одеси та 8 закладах загальної середньої освіти приватної форми власності.

У Харківській області відсутні ЗЗСО, де б викладали названі предмети чи проводили навчання російською мовою. Водночас департамент освіти області повідомляє, що “станом на 01.01.2022 кількість закладів дошкільної освіти в Харківській області, в яких освітній процес відбувався російською мовою, становила 21 заклад”.

Щодо Херсонської області, наявна інформація стосується лише обласного центру: міська рада повідомляє, що навчання відбувається українською мовою, мову й літературу країни-агресора не вивчають як предмет.

У Запорізькій області 59 з 67 територіальних громад перебувають під окупацією, що унеможливлює отримання достовірної інформації.

Луганська, Донецька, Закарпатська та Житомирська ОВА не надали інформації. 

Нагадаємо, що нещодавно Київська міська рада вилучила російську мову з навчальних програм шкіл і дитячих садків міста.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору