Ужгородка

Новини Закарпаття

В Естонії збираються знести 244 радянські монументи

Робоча група за радянськими пам’ятками при державній канцелярії Естонії рекомендувала знести або замінити 244 із 322 радянських пам’яток на території країни. З рекомендованих під знесення 56 монументів демонтовано, повідомляє естонська телерадіомовна компанія ERR, передає “Радіо Свобода”.

Члени комісії не дійшли однозначного висновку з приводу меморіалу Маар’ямяе в Таллінні, проте вказали, що «пам’ятники підрозділам Червоної армії, які брали участь в обороні Таллінна, можуть бути відокремлені від цілісного трактування комплексу і мають бути видалені». Крім того, влада поки що не визначилася з пам’ятником Бронзовому солдату, який був встановлений на Тинісмяги 1947 року і перенесений на Військовий цвинтар у 2007 році.

Учасники робочої групи порадили зберегти кілька радянських пам’яток, наприклад, меморіал Тахумарді на острові Сааремаа і розташовану поруч братську могилу, де поховано 330 бійців, які загинули в роки Другої світової війни. Пам’ятник Невідомому солдату в Сілламяе 1975 року буде ліквідовано, оскільки влада вважає його «пропагандистським об’єктом, спорудженим з ідеологічною метою».

У серпні влада Естонії демонтувала у прикордонному місті Нарва радянський пам’ятник – танк Т-34, встановлений до 25-річчя від дня перемоги у Великій Вітчизняній війні. Проти перенесення Т-34 виступали деякі жителі та мер Нарви.

Пам’ятник радянським військам у північно-західному місті Ліхула, який у 2007 році облили фарбою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору